Koristiti geotermalnu energiju za grejanje

Izvor: Akter, 22.Maj.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koristiti geotermalnu energiju za grejanje

Vojvodina treba da pređe na geotermalnu energiju u sistemima daljinskog grejanja, jer će tako ostvariti značajne uštede u budžetu, štititi životnu sredinu i unaprediti život građana, ocenio je danas potpredsednik Skupštine Vojvodine, Milivoj Vrebalov.

Vrebalov je u Skupštini Vojvodine, na međunarodnoj konferenciji o geotermalnoj energiji, rekao da bi Vojvodina i Srbija trebalo da se ugledaju na druge koji su neuporedivo više uradili u toj oblasti, kao što su Francuska, Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i Austrija, a posebno susedna Mađarska koja geotermalne potencijale koristi za turizam, grejanje i u poljoprivredi.

“Navešću kao primer Island, zemlju u kojoj je prosečna temperatura vazduha tokom jula od 13 do 15 stepeni, u kojoj zimi ima samo četiri sata prirodne svetlosti. Uspela je da, zahvaljujući tome što do savršenstva iskorišćava geotermalnu energiju, bude najveći proizvođač banana u Evropi. Dakle, ako želimo da nešto uradimo, onda tražimo način, a ne da za naše nečinjenje tražimo krivicu i razloge u drugima”, poručio je Vrebalov.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković naveo je da je od 1969. do 2008. godine načinjeno 78 bušotina u Vojvodini: u Bačkoj 44, u Banatu 18 i u Sremu 16, a postoji “čitav niz” termalnih bušotina koje su perspektivne za korišćenje kako u energetskom, tako i za snabdevanje vodom za piće.

Predstavnik Skupštine evropskih regiona (AER), Marian Konstantin Vasile rekao je da zemlje Panonske nizije, sem Mađarske, ne koriste dovoljno svoje potencije u ovoj oblasti za šta su razlog visoki troškovi istraživanja, bušenja, uvođenja novih tehnologija, sistema za čišćenje i zaštitu.

Ukan Tijsuz sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu rekao je da je Turska 2007. godine donela zakon koji je omogućio upotrebu geotermalne energije za proizvodnju električne struje u parnim centralama, i dodao da su se za zainteresovala mnoga privatna preduzeća.

Generalni direktor nemačke kompanije GTN Peter Zajbt rekao je da je jedna od najvažnijih prednosti upotrebe geotermalne energije to što smanuje troškove proizvodnje, jer je dostupna čitave godine, a može i da se skladišti.

"Geotermalna energija je najčistija i najodrživija", istakao je Zajbt i dodao da u ukupnom energetskom sistemu Nemačke geotermalni izvori energije učestvuju sa pet odsto, uz tendneciju visokog rasta.

Objasnio je da je u početku to “možda skupa” investicija, posebno finansiranje radova na bušotinama.

“Međutim, kada jednom napravite bušotinu, slobodno može da se kaže da je za naredne dve decenije obezbeđena stabilna cena energenata, jer se cena sirovine neće menjati u proizvodnji energije, tako da je sa te tačke gledišta, reč je veoma isplativoj investiciji“, kazao je Zajbt.

On je dodao da je Srbija po zalihama i raspoloživim izvorima geotermalne energije blizu Nemačke, te da treba da iskoristi nemačko iskustvo u upotrebi ovog čistog izvora energije.

Prvu međunarodnu konferenciju “Dani geotermalne energije u Vojvodini 2015” organizovali su Skupština Vojvodine i AER, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.