Kopaonik za svetski džet-set

Izvor: Politika, 08.Nov.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopaonik za svetski džet-set

Vlasnik „MK grupe” Miodrag Kostić osmislio formulu po kojoj će 1. decembra nekadašnji „Geneksovi” apartmani početi da žive novi život

Da bi gosti poznatog srpskog skijališta predstojeće zimovanje zapamtili kao „najslađe” u životu, neophodno je učiniti da se građevinski preduzimači u kopaoničkom hotelu „Grand” i apartmanskom naselju „Konaci” pripremne sezone sećaju s gorčinom. Miodrag Kostić, novi vlasnik pomenutog turističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompleksa, inače direktor „MK grupe” i donedavni „srpski kralj šećera”, s građevinskim metrom i markerom u ruci, poslednjih nekoliko nedelja, lično se stara da ova formula bude valjano primenjena.

Po povratku sa službenih putovanja u inostranstvu, kraj radne sedmice i vikend, novosadski biznismen provodi na gradilištima u „Grandu” i Konacima, ponavljajući dizajnerske, zidarske, staklarske i stolarske mantre pred 400 radnika iz dvadesetak izvođačkih firmi. Do otvaranja novog kompleksa ostalo je tek nešto više od tri nedelje, zbog čega će, prema Kostićevim rečima, radovi biti obavljani 24 časa dnevno, a on neće popustiti u rokovima.

Najavljujući da će Srbija dobiti jedan od najposećenijih ski-centara u Evropi, „MK grupa” je, podsetimo, u decembru prošle godine za 23 miliona evra kupila „Geneksov” ugostiteljski kompleks, a osam meseci zatim predstavila je troipogodišnji plan ulaganja vredan 12 miliona evra.

– Od 1. decembra hotel „Grand” će po međunarodnim standardima imati četiri zvezdice za kvalitet. Dobiće velnes centar na 2.200 kvadrata sa saunama, slanom pećinom i frizerskim, odnosno kozmetičkim salonima. Renoviramo i bazen, zatvoreni garden prostor, aperitiv bar, piceriju i restoran, odnosno teretanu i skijašnice. U sportskoj hali završavamo kuglanu sa osam linija i dva terena koja će profesionalno moći da se koriste za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal i tenis – objasnio je Kostić.

– Renovirali smo 56 soba i 22 apartmana od kojih će 15 biti VIP tipa. To su luksuzni apartmani spojeni sa susednim sobama, a među njima su dva predsednička apartmana od 96, odnosno 75 kvadrata. U hotelu radnog naziva „Suvo rudište” u Konacima obnovili smo 140 soba, a u susednom objektu „Drvenik” imamo još 46 prostorija. U toku ove godine predvideli smo ulaganje od šest miliona, ali će nas trošak izaći na oko osam miliona evra jer smo rešili da uz dodatne napore i malo više pritiska na izvođače završimo i deo poslova koji smo inače planirali za 2010. godinu – objasnio je direktor „MK grupe”.

Hrana u hotelima biće pripremana prema evropskom HASAP standardu, pa je zato odlučeno da se kuhinja renovira počev od kanalizacije i vodovoda, pločica, pa do novih uređaja. Izgled VIP apartmana predložilo je pet dizajnerskih studija, ali je Kostić, kako sam ističe, te ideje razradio i dao im sopstveni pečat.

– Ovo je za mene poput hobija, mesecima razmišljam o idejama. Za Kopaonik sam vezan poslednjih 20 godina, moja deca su prvi put stala na skije ovde, poznajem planinu i sećam se kakvu je viziju „Geneks” imao za ovo mesto. Moj cilj je da mu vratim i pojačam taj stari sjaj – ispričao je Kostić, ne krijući nameru da vrata svojih hotela, osim za stare, otvori za goste iz svetskog džet-seta.

Pet članova moskovske agencije koja izdaje najskuplje svetske jahte već je zakazalo dvonedeljne posete, Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, najavio je ponovni dolazak, a u toku su pregovori s menadžerima nekoliko najzvučnijih teniskih imena.

– Od 6. do 13. decembra teniseri imaju pauzu između sezona, pa ih očekujemo na Kopaoniku jer smatram da nudimo bolje uslove za odmor i pripremu nego popularni Sent Anton. Među tim gostima naći će se Rafael Nadal i Novak Đoković – navodi Kostić.

– Profit ovog kompleksa je oko pet i po miliona godišnje, s obzirom na 23 miliona koliko je koštao i 12 miliona koliko će otići na investicije, proći će mnogo godina dok ne isplati sam sebe. On, međutim, nudi drugu povoljnost – kada firma ima dovoljno sredstava onda je dobro izvršiti disperziju svoje imovine tako da jedan deo novca uloži u nešto što ne donosi veliki rizik, ali je dugoročno stabilno – objasnio je Kostić, nazivajući svoj poslovni potez „čuvanjem novca u imovini”.

Marko Luković

[objavljeno: 09/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.