Kopaonik leti, ogromne mogućnosti za aktivan odmor

Izvor: RTS, 27.Avg.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopaonik leti, ogromne mogućnosti za aktivan odmor

Ako hoćete da vidite neku od 825 vrsta i podvrsta biljaka, pijete vodu iz potoka i zaista se odmorite - posetite Kopaonik tokom leta. Jer, ta planina nije samo sinonom za skijanje i dobar provod.
Bez snega, možda je lepši, pitomiji i bogatiji nego zimi i pruža ogromne mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park "Kopaonik" obuhvata kapitalni i umnogome najvredniji deo ove planine. Možete izabrati neku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od pešačkih tura u njihovoj organizaciji u pratnji obučenih vodiča.

Predrag Šumarac iz Nacionalnog parka "Kopaonik" ukazuje da je Jelovarnik sa visinom od 71 metra najveći vodopad u Srbiji, kaskadnog tipa.
Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen. U ovom rezervatu razvila se najbujnija bukova šuma, pa su pojedina stabla visoka 30 do 35 metara i debela preko jednog metra.
"Imamo još stazu Samokovska reka, Metođe, Tresku, Nebeske stolice. To su uglavnom staze koje su vezane za prvi stepen rezervata zaštite, ono što je najvrednije u Nacionalnom parku 'Kopaonik'", kaže Šumarac.
Ana Jovanović iz "Skijališta Srbije" kaže da ono što turisti mogu da oprobaju jeste panoramska vožnja žičarom, staze za planinski biciklizam, staza za posebno planinsko vozilo, adrenalinske atrakcije, bob na šinama.
"Tokom čitavog leta nudili smo razne promotivne akcije. Turisti koriste ove pogodnosti, već sada, prošlo je više od mesec dana a ostvarili smo 40.000 vožnji na zabavnim sadržajima, što je odličan podatak", kaže Jovanovićeva.
"Kupili smo sve ono što na Kopaoniku možete raditi tokom leta i spakovali u naše promotivne letnje pakete tako da je ta ponuda zajedno sa promotivnim cenama doprinela tome da Kopaonik bude tako posećen i nakon zimske sezone", kaže Svetlana Kostić iz "MK Mountain Resort".
Svakako da oni koji se odluče da posete Kopaonik leti, mogu da vide neka dragocena mesta i rezervate do kojih zimi nije tako jednostavno stići, jer ih uglavnom prekriva sneg. Kao i zahvalnicu u kamenu koju su ispisali članovi Planinarskog društva studenata tehnike "Rtanj", našem Novaku Đokoviću, duž kaskada Karamanskog potoka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.