Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvencija o kontroli duvana

Beograd -- Svetska zdravstvena organizacija jednoglasno je usvojila Nacrt konvencije o kontroli duvana čiji je cilj smanjenje, kako se procenjuje, oko pet miliona smrtnih slučajeva godišnje u svetu, a koji su vezani za pušenje. Članice Svetske zdravstvene organizacije, njih 192, obavezale su se da će ograničiti reklamiranje i prodaju duvanskih proizvoda. Najmanje trećina prostora na kutiji za cigarete moraće da bude posvećena upozorenjima o štetnosti pušenja po zdravlje, sa slikama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obolelih pluća. Pomoćnik ministarke za zdravlje u Vladi Srbije Snežana Simić, koja je učestvovala u radu sednice SZO, izjavila je za B92 da usvojena konvencija preporučuje zemljama-potpisnicama da povećaju porez na duvan i da taj novac bude izdvajan za zdravstvenu zaštitu. "Ratifikacija Konvencije će početi u junu, a zemljama u razvoju će biti ostavljen rok od pet godina da je potpišu i ugrade u svoje zakonodavstvo. Mi smo našim zakonima već delimično regulisali reklamiranje, u smislu da je zabranjeno reklamiranje na 150 metara od zdravstvenih ustanova i škola, i malo smo ograničili trgovinu cigaretama", kaže ona.

Snežana Simić je najavila da će krajem maja biti intenzivirana kampanja Ministarstva zdravlja za borbu protiv pušenja. Ona je rekla da će posle 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, konkretnije biti primenjivani zakoni o duvanu, a posebno će biti kažnjavano pušenje u zdravstvenim ustanovama. Upitana da li je planirano uvođenje zabrane pušenja na javnim mestima u Srbiji, Snežana Simić kaže da "postoji zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, a da su sa zabranama pušenja na otvorenom razvijenije zemlje stigle mnogo dalje nego naša".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.