Kontrola lako kvarljive hrane na pijacama

Izvor: RTS, 07.Jul.2013, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola lako kvarljive hrane na pijacama

U Veterinarskoj inspekciji kažu se da lako kvarljive namirnice mogu bez straha kupovati i na pijacama. Izuzeci postoje, a građani kažu da izbegavaju kupovinu lako kvarljive robe na pijacama.

Lako kvarljive namirnice mogu se bez straha kupovati i na pijacama, uverava veterinarska inspekcija koja do sada, kako kaže, nije naišla na nepravilnosti na beogradskim pijacama. Potkrade se tu i tamo neki neispravan rashladni uređaj u kome se prodaja i tada vrši, stanje je na terenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje smo mi zatekli. Sir, jaja i meso na pijaci se prodaju u rashladnim vitrinama na maksimalna četiri stepena. Međutim, ima i izuzetaka.

Na prvi pogled sve je kako kažu propisi. Sir, jaja i meso na pijaci se prodaju u rashladnim vitrinama na maksimalna četiri stepena. Ipak, u jednom frižideru temperatura je čak plus 30, požalila se prodavačica kada je videla kameru kao izlaz iz svog problema.

Strahuje, kaže, da ne otruje mušterije, pa sir koji se brzo ukiseli svakodnevno baca. Neispravnost rashladnog uređaja, prijavila je, tvrdi, još pre tri nedelje.

Prodavačica kaže i da frižider iznajmljuje po ceni od 6.500 do 6.700 dinara.

Iako je platila zakup prodajnog mesta i rashladnog uređaja, o kvaru obavestila pijačnu upravu, pa čak i da je istina da uprava mesec dana ne povlači sa pijace neispravan uređaj i da joj nisu obezbedili adekvatne uslove za rad, da je došla u kontrolu, veterninarska inspekcija kaznila bi prodavačicu, jer je, kako kažu prekršila propis.

"Inspektor kažnjava prodavca u svakom slučaju što nije povukao svoj proizvod iz prometa", kaže Zorica Novaković, direktor Veterinarske inspekcije.

Iako je stopostotna odgovornost na strani prodavca, pijačna uprava tvrdi da svoje dužnosti za koje nisu propisane sankcije, ne zloupotrebljava.

Kako kažu, kvarove, otklanjaju najviše u roku od dva dana. U međuvremenu prodavcu obezbeđuju uslove za rad, pa je, kako kažu, opasnost da se mušerije otruju jednaka nuli.

"Mi smo napravili frigo timove, ima dva, koji na terenu non stop servisiraju te uređaje s obzirom da ti uređaji rade 24 sata", kaže Siniša Purić, rukovodilac sektora pijačnih usluga u Beogradu.

Rashladne mašine na otvorenom često se kvare jer su kupljene još pre 10 godina. Taj problem rešiće se novim nabavkama u vrednosti od oko 100.000 evra, najavljuju na pijacama. Uslove za prodaju lako kvarljive hrane pijace imaju i sad, potvrđuju mesečne, ali i svakodnevne kontrole nadležnih inspektora.

"Smatram da su sve namirnice na pijacama bezbedne što se tiče uslova držanja. Građani mogu slobodno da kupuju namirnice iz rashladnih uređaja koji su postavljeni na pijacama", ističe Zorica Novaković, direktor Veterinarske inspekcije.

Kupci u letnjim mesecima uglavnom zaobilaze pijačlne tezge sa čokoladama, jajima i konzerviranim namirnicama, jer kako kažu, ceo dan stoje na suncu.

Zbog toga će jaja biti povučena sa tezgi u klimatizovane hale, a čokolade koje treba da se čuvaju na sobnim temperaturama, biće povučene sa pijaca, obećavaju nadležni. Veće pijace u Beogradu imaju mlečne hale, a u toku je i osposobljavanje još nekoliko takvih prostorija. Ipak, osim novca u kupovinu ponesite i oprez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.