Izvor: B92, 19.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola ispravnosti hrane

Beograd -- U prvoj polovini 2006. sanitarna inspekcija naredila uništavanje 34 tone životnih namirnica zbog različitih vrsta neispravnosti.

Tokom prošle godine, kada je broj kontrola bio manji, naloženo je uništavanje 112 tona uglavnom prehrambenih proizvoda. U Sektoru za sanitarni nadzor Ministarstva zdravlja kažu da je manja količina uništene hrane jedan od pokazatelja da se zajedničkim radom svih nadležnih službi može poboljšati stanje u toj oblasti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministarstvo zdravlja ima kategorizaciju svih objekata koji su pod sanitarnim nadzorom, a među njima su i objekti za proizvodnju i promet životnih namirnica. Objekti u kojima uslovi držanja namirnica, održavanje higijene i drugi parametri nisu zadovoljavajući, češće se kontrolišu.

Pomoćnica ministra za sanitarni nadzor Aleksandra Makaj kaže da su inspekcijske službe do sada predale preko 5.000 zahteva sudiji za prekršaje i da je u prvih šest meseci ove godine izrečeno 300 mandatnih kazni zaposlenima koji ne poštuju sva pravila na radu.

Za one koji stavljaju u promet životne namirnice koje nisu zdravstveno ispravne, kazne se kreću od 300 hiljada do tri miliona dinara, kaže Aleksandra Makaj.

Odgovarajući na žalbe građana da je bilo i slučajeva podmićivanja inspektora, pomoćnica ministra zdravlja kaže da je i do sada bilo kažnjavanja takvih prekršaja.

Aleksandra Makaj navodi da je cilj Ministarstva da se postigne puna svest o tome da se životne namirnice moraju proizvoditi i prodavati samo ako su potpuno ispravne. Ona istovremeno podseća građane da uvek pogledaju rok trajanja namirnica koje kupuju i da sve prehrambene proizvode kupuju na za to propisanim mestima.

U slučaju nekih nepravilnosti, telefon sanitarne inspekcije je 011/31-30-886.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.