Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za stipendije Zoran Đinđić

Beograd -- Danas je otvoren peti konkurs za dodelu stipendija "Zoran Đinđić".

Te stipendije mladim visokokvalifikovanim stručnjacima omogućava višemesečnu praksu u poznatim firmama u Nemačkoj. Do sada je oko 200 mladih provelo između tri i šest meseci stičući iskustva i stavarajući kontakte u Nemačkoj.

Program stipendija realizuju Fond "Zoran Đinđić", Vlada Nemačke i delegacija nemačke privrede u Srbiji. Konkurs za 25 stipendija otvoren je do 1. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i namenjen je studentima koji su na završnoj godini ili su nedavno diplomirali.

Ružica Đinđić, predsednica Upravnog odbora Fonda, kaže da joj taj progam mnogo znači. "On pre svega znači nadu da Srbija ima budućnost. Njena budućnost određena je pre svega mladim ljudima koji su spremni da se školuju i koji žele da se usavršavaju i koji su spremni da znanje koje stiču u svetu investiraju negde u Srbiji i u njenu demokratsku i evropsku budućnost", kaže ona.

Ružica Đinđić kaže da je ideja fonda bila da ostvari viziju Srbije kakvu je imao ubijeni premijer Zoran Đinđić.

"Uspeva da ostvari onu viziju koju je Zoran imao bar kada je reč o Srbiji, o jednoj modernoj, evropskoj zemlji u kojoj mladi i obrazovni ljudi pogotovo koji imaju liderske ambicije, kapacitet da ga iskažu u neposrednom menjanju zemlje kako u privredno tako i demokratskom i kulturnom preobražaju", rekla je Ružica Đinđić.

Marko Čadež, portparol Ambasade Nemačke u Srbiji, kaže da je neverovatno koliko se nemačke firme interesuju i traže takav program.

"To je neverovatno koliko se nemačke firme same interesuju za ovaj program. Mi smo već u toj fazi da nemačke firme same dolaze i kažu treba nam takav i takav profil. Mi hoćemo to da radimo zato što smo čuli za program, zato što smo čuli jednostavno hoćemo da učestvujemo u tome. Mnogo nemačkih firmi koje su otvorile svoje ćerke preduzeća u Srbiji gleda i sa te strane, kažu daj da imamo te mlade ljude", objašnjava Čadež.

Raško Radovanović, apsolvent pravnog fakulteta u Beogradu upravo se vratio iz Esena , namačkog grada u rurskoj oblasti. Zahvaljujući stipedniji "Zoran Điniđić" bio je tamo na praksi i vratio se pun utisaka.

"Posle četiri meseca iskustva koje sam tamo stekao kao stipendista četvrte generacije mogu samo da kažem da sam impresioniran kao i većina ostalih stipendista. Ja sam konkretno bio u firmi RV jednoj od najvećih nemačkih proizvođača struje koja kao takva pruža neverovatne mogućnosti u smislu iskustva i novih stavri koje, barem za sada, u Srbij nažalost ne možemo da vidimo", kaže Radovanović.

Fond i nemačka ambasada organizuju za stipendiste i dvonedeljni kurs nemačkog jezika kako bi se što bolje snašli u novoj sredini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.