Konkurencija će obarati cenu impulsa

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurencija će obarati cenu impulsa

BEOGRAD - Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić najavila je da će u prvih 100 dana rada vlade biti usvojen pravilnik za uvođenje vajmaks Internet mreže, što će biti priprema za liberalizaciju tržišta fiksne telefonije.

Ona je u intervjuu agenciji Beta rekla da će uvođenje vajmaksa, koji omogućava brz pristup Internetu i pružanje telefonskih usluga, omogućiti pojeftinjenje Interneta u Srbiji i povećati dostupnost Interneta i fiksne telefonije.

Ministarka je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kazala da ne može da proceni koliko će Internet koštati, jer će to zavisiti od prijavljenih kompanija.

Uvođenje vajmaksa će biti vid liberalizacije tržišta, ali ne u punom smislu te reči, jer zbog izgradnje mreže neće biti moguće da se odjednom na tu uslugu priključe stotine hiljada pretplatnika.

Prava liberalizacija tržišta, koja podrazumeva izdavanje novih licenci za fiksnu telefoniju, ne može se očekivati ove godine, kazala je Matićeva.

- Mi imamo veliku firmu koja uživa monopol i naš cilj je da postupno liberalizujemo tržište da ne bismo ugrozili poslovanje „Telekoma“, ali da bismo sa druge strane obezbedili dinamičniji razvoj tržišta, konkurenciju i smanjivanje cena - kazala je ministarka telekomunikacija i informacionog društva.

Srbija sada vodi i završnu fazu pregovora o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji i u toj fazi pregovara se o dinamici liberalizacije sektora usluga u Srbiji, uključujući i telekomunikacije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.