Izvor: B92, 04.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konfuzija u radiodifuziji

Novi Sad -- ANEM od republičke Vlade traži da povuče predlog Zakona o izmenama Zakona o radiodifuziji.

Ukoliko Vlada to ne učini traži se da republički poslanici predložene izmene ne usvoje, kaže predsednik ANEM-a Slobodan Stojšić. Zamerke na izmene Zakona ima i pokrajinska vlast i to zbog ukidanja svojevrsnog prava veta koje ima član Saveta za radiodifuziju iz Vojvodine kao i zbog odlaganja transformacije RTS-a i privatizacije lokalnih medija.

U ANEMU smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne postoji potreba za ponovnim izmenama Zakona o radiodifuziji iz nekoliko razloga. Taj zakon se još uvek i ne primenjuje, kažu u ANEM-u i smatraju da bi njegove izmene samo vodile daljoj opstrukciji tranformacije medija u Srbiji.

Osim toga, ishitreni i nepromišljeni potezi, kad je reč o osetljivim pitanjima kakvo je i pitanje medija, nisu dobri, smatra predsednik ANEM-a Slobodan Stojšić. "Ne postoji ni jedan jedini razlog zašto bi se zakon menjao već drugi put, time se Zakon slabi. To vodi ka opasnim posledicama, time se potencijalno ugrađuje mehanizam dalje opstrukcije reforme medija i dalje odugovlačenje, a to jednostavno nije dobro", kaže Stojšich.

ANEM se ne protivi uvođenju pretplate za javni servis, ali je stav asocijacije da RTS, koji još uvek nije transformisan, jednostavno ne može da ubira prihode od pretplate. Osim toga, kad pretplata počne da se ubira, neophodno je da se građanima objasni za šta će tačno biti korišćen novac sakupljen na taj način.

Izmenama zakona se protivi i pokrajinska vlast. Odlaganjem restruktuiranja RTS-a dodatno se otežava položaj Televizije Novi Sad, a ukidanjem prava veta koje ima član Saveta za radiodifuziju iz Vojvodine ignorissu se posebnosti pokrajine, kaže vojvođanski sekretar za informacije Milorad Đurić. "Mislim da je trebalo upravo suprotno uraditi, trebalo je ubrzati formiranje javnih servisa jer to je potrebno da bi se uredila medijska sfera u celoj zemlji".

Pokrajinska vlast zamera i to što se od septembra uvodi pretplata za RTS, iako ovo preduzeche još uvek nije transformisano u javni servis, kao i činjenicu da je odložena privatizacija lokalnih medija. Sve ovo, predstavlja jedan negativan korak koji ne vodi poboljšanju uslova u kojima rade mediji, smatraju u sekretarijatu za informacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.