Kon: I sada se ponašamo kao da je pandemija koronavirusa

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: I sada se ponašamo kao da je pandemija koronavirusa

Dvadeset ljudi u Srbiji je testirano na koronavirus i nema pozitivno potvrđenih slučajeva. Blizu smo situacije da se pojavi koronavirus, jer je tu u našoj blizini, kaže načenik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon.
"Postoji ta neka pretnja, treba realno sagledati koja je ta pretnja u smislu da je koronavirus virus koji se već treći put pojavljuje, da je sad već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << situacija da se dosta adaptirao na čoveka što znači da izaziva sve blaža i blaža oboljenja u odnosu na raniji period", kaže Predrag Kon.

Ističe da na graničnim prelazima treba da se sprovodi ono što je dogovoreno.
"Na graničnim prelazima mogućnost da se otkrije baš neko ko tada prelazi granicu, a da tog trenutka ima i simptome i da je bolestan ipak daleko manja od mogućnosti da naknadno dobije simptome", navodi Kon.
Naveo je da je ta mogućnost desetak puta manja i da je mogućnost da budu u inkubaciji daleko veća.
"Zato su bitna ta upozorenja, zato je bitno da se poštuju ta upozorenja i bitno je da se jave epidemiologu, to je prvo i osnovno", rekao je Kon.
Na pitanje ima li osnova da se proglasi pandemija, Kon kaže da se i sada ponašamo kao da je pandemija i to je dobro.
"Sve zdravstvene službe, primarne, sekundarne i tercijarne, treba ponovo da se preispitaju o svojoj spremnosti za pandemiju, ništa više", poručuje Kon.
Ministrastvo zdravlja pokrenulo je sajt na adresi COVID-19.rs gde će se svakodnevno objavljivati informacije o koronavirusu u Srbiji.
U Srbiji je do sada 20 osoba testirano na koronavirus i nisu registrovani slučajevi obolevanja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.