Komunalci pobedili žeđ

Izvor: Politika, 13.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalci pobedili žeđ

Tokom važenja zabrane korišćenja vode iz vodovoda, Milanovčane su „napajali” zaposleni u ovdašnjem komunalnom preduzeću, koji su cisternama i kanisterima za pet dana isporučili 350.000 litara vode

Gornji Milanovac – Milanovčani su odahnuli: posle šest dana, koliko je trajala zabrana korišćenja vode iz gradske mreže za piće i kuvanje, iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku je saopšteno da više nema razloga za opisanu restrikciju, koja je stupila na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snagu nakon što su u noći između 6. i 7. novembra, usled obilnih kiša, potopljena postrojenja vodosistema „Rzav".

Odahnuli su i zaposleni u ovdašnjem javnom komunalnom preduzeću, na koje se svalio najveći teret „vodene pandemije" koja se obrušila na njihov grad. Jer, valjalo je tokom minulih dana zdravom vodom iz cisterni i plastičnih kanistera snabdeti gotovo polovinu od 11.000 ovdašnjih domaćinstava, čije se slavine „napajaju" sa vodosistema „Rzav".

– Mobilisali smo kompletno ljudstvo: vodoinstalatere, vozače, činovnike, đubretare, inkasante, ukupno 183 zaposlenih. Pet telefona u JKP „Gornji Milanovac" neprekidno je zvonilo: građani su se raspitivali kada u njihovu ulicu stiže cisterna, da li vodom iz vodovoda smeju da peru zube i da je koriste pri svinjokolju – kaže za naš list direktor komunalnog preduzeća Milosav Petrović, dodajući da su dežurnima u kol-centru postavljana i u najmanju ruku čudna pitanja, poput zašto su na kanisterima deljene vode zatvarači crvene boje, ili, kada će početi podela zaštitnih maski!

– Tokom pet dana, cisternama smo isporučili 320.000 litara vode i razdelili 5.040 plastičnih kanistera od po šest litara, što znači da je svaki stanovnik grada u proseku dobio po 20 litara zdrave vode – referiše nam glavni dispečer JKP „Gornji Milanovac" Miodrag Filipović, napominjući da su bolnica, dečji vrtići, pekare i drugi proizvođači hrane prioritetno snabdevani.

Stotinak balona vode „vrnjci" prosleđeno je narodnoj kuhinji i Centru za socijalni rad, sa zadatkom da ih dalje distribuiraju najsiromašnijim građanima.

Na „mobilizacijski poziv" zaposlenima u komunalnom preduzeću odazvao se i inkasant Dragan Ivanović, pa je minulih dana umesto računa na kućne pragove Milanovčana raznosio kanistere:

– Počinjali smo u 11 sati, a završavali posao kasno u noć. Ljudi su zahvaljivali i vadili novčanike da plate vodu, nisu verovali da je besplatno. Tamo gde je u porodici bilo male dece, ostavljali smo po dva-tri kanistera – kaže Ivanović.

Da bi se složena operacija distribucije vode odvijala kako treba, rukovodilac komunalnog pogona Dragan Miletić, dispečer Miladin Pavlović i jedan od vozača cisterni Srđan Novaković pet noći su spavali „na jedno oko". S ponosom kažu da nije bilo nijedne zamerke ili pritužbe građana na rad komunalaca, čije redove je dobrovoljno pojačalo i nekoliko penzionera ovog javnog preduzeća. Među prvima, na raspolaganje bivšoj firmi se stavio Miroljub Lomić, vrsni poznavalac podzemne mreže sva četiri milanovačka vodovoda.

– Kako kaže poslovica, svako zlo za neko dobro. Ovo nam je došlo kao generalna proba za upravo proglašenu epidemiju novog gripa, jer će u odupiranju zarazi osim medicinara važnu ulogu imati i komunalci – zaključuje direktor JKP „Gornji Milanovac" Milosav Petrović.

Boško Lomović

[objavljeno: 14/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.