Komunalci greškom posekli 22 bagrema

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalci greškom posekli 22 bagrema

Valjevo - „Ne lomite mi bagrenje“, uz nastavak „ne može samo da se uđe, da se ruši tuđe“ i bukvalno se dogodilo Valjevki Tatjani Čitaković pošto su joj radnici privatne firme „Mičelini“, u sklopu održavanja zelenila u gradskom parku Pećina, odsekli 22 drveta ukrasnog bagrema posađena uz zid njene kuće još 30-ih godina prošlog veka!

Uz drvored koji je odsečen „u počep" nastradala je i živa ograda koju su Čitakovići, starosedeoci u valjevskom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ilidža, takođe zasadili pre sedam decenija. Dok ogorčena porodica najavljuje tužbu, u firmi „Mičelini" objašnjavaju da nisu znali da seča stabala bagrema nije bila namerna.

Dom Čitakovića nalazi se na početku parka Pećina, u kojem radnici „Mičelinija", koje je kao izvođače radova angažovala Direkcija za urbanizam i izgradnju Valjeva, održavaju zelenilo i raščišćavaju šiblje. Na putu su im se, međutim, našli i bagrenjak i živa ograda na privatnom posedu, uz dvorišni zid Čitakovića.

- Već sam ih viđala da raščišćavaju šiblje u parku i pošto su se zadesili ispod prozora moje kuće, pitala sam ih šta rade tu. Dobila sam odgovor da raščišćavaju, pomislila da odnose krš i smeće pored komšijskog restorana i mirno se vratila u sobu. Kada sam sledeći put izašla na prozor, šokirala sam se. Svo zelenilo je bilo isečeno, a metar i po visoka stabla retkog, ukrasnog bagrema, koje je uz živu ogradu još 1929. godine posadio moj deda, složena pored zida. Zanemela sam od šoka - priča Tatjana Čitaković za „Blic".

Posebno je ogorčena što, kada se pribrala od šoka, ni od koga nije mogla da dobije odgovor zašto su to učinili.

- Radnici su mi samo rekli da je njima rečeno da očiste sve do zida moje kuće i da se obratim njihovom gazdi. Od vlasnika te firme sam dobila samo odgovor u smislu „obratite se gradskim ocima, oni su nas angažovali". Ni komunalna ni šumarska inspekcija takođe nisu nadležne za moj slučaj. Niko nam nije rekao bar izvinite - ogorčena je ova Valjevka, dodajući da zbog toga razmišlja o podnošenju tužbe.

Miodrag Lalović, glavni hortikulturista gradske Direkcije, uz izvinjenje Čitakovićima, kaže da je učinjena „očigledna greška" pošto taj deo zelenila ne potpada pod ugovor za održavanje parka Pećina, koji Direkcija ima sa firmom „Mičelini".

Vlasnik „Mičelinija" Čedomir Jevtić pak kaže da njegovi radnici nisu imali zlu nameru.

- Ne postoji jasna međa između privatnog poseda i prostora parka, tako da moji radnici nisu znali da je drveće na privatnom posedu, a pošto je u sklopu održavanja zelenila predviđena i seča starih stabala kako ne bi bila izvor zaraze, oni su odsekli te bagremove. Međutim, gospođa je bila prisutna kada su oni to radili i tada nije negodovala - kaže Jevtić, dodajući da je njegova firma spremna da Čitakovićima zasadi novi drvored.

- Nije tačno da sam sve vreme bila prisutna, pre seče sam ih pitala šta rade i odgovorili su kako su odgovorili, sledeći put sam ih videla tek kada je bilo kasno. Šteta je nenadoknadiva jer je te bagremove moja porodica decenijama negovala i čuvala - kaže Tatjana Čitaković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.