Komšija prihvatio staricu koja je živela sama

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšija prihvatio staricu koja je živela sama

U planinskom selu Bogoševu kod Vladičinog Hana godinama je živela sama 80-godišnja Jelka Krstić, bez uslova za život. Poslednjih 12 godina Jelku je prihvatio komšija, koji penzionerske dane provodi na selu bez struje.
Sama u planini sa divljim životinjama provela je više od pola veka. Čuvala je oca u staroj kući, a kada je umro i kuća pala, skrovište je našla u rupi sa četiri stuba, bez krova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tu je provela tri godine na suncu, kiši, snegu.

"Nakladem oganj na unice i zamotam se u najlon i tako sedim i grejem se. Kiša, sneg vrne, ja se tako grejem dok ne ugasne oganj, kad ugasne oganj, ja se smotam u ona četiri kolca", ističe Jelka Krstić iz Bogoševa kod Vladičinog Hana.
Ponekad bi komad hleba dobijala od lovaca, a nekada od komšinice kilometrima udaljene od nje. Da bi preživela zimu, brala je divlje jabuke.
"Po dve torbe napunim i donesem tu u ta četiri kolca, turim i jedem. Kisele, kisele, gorčive, gorčive, ja moram da jedem kada nemam 'leb", objašnjava baka Jelka.
Od glavnog puta do mahale Albanija u Bogoševu, gde živi baka Jelka, ima pet kilometara. Dotle može da se stigne jedino terenskim vozilom ili motokultivatorom.
Dom i porodicu baka je pronašla kod komšije Novice Jovića. On je pre 12 godina prihvatio, jer je povremeno radila kod njegove majke. U toj mahali sada živi samo njih dvoje.
"Ja gledam uvek da izađem u susret, jer može da se desi sutra i meni to. Znači da treba pomoći", navodi Novica Jović iz Bogoševa.
"Šta ćeš sudbina takva", dodaje Jelka.
Jelka nije školovana, nije radila, niti se udavala, a socijalnu, ni drugu pomoć nije primala. Ne zna ni za jedno od dostignuća savremene civilizacije, jer u kući nema struje ni televizora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.