Kompromisom do rešenja!

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompromisom do rešenja!

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miloš Milovanović, smatra da može da se postigne dogovor sa proizvođačima malina, koji danas protestuju ispred Vlade Srbije.

Po rečima Milovanovića, da bi se postigao dogovor sa proizvođačima malina, neophodan je kompromis svih strana koje su uključene u ovaj praktično sukob oko interesa, koji je uobličen u ceni, koja je trenutno na tržištu aktuelna za malinu roda 2009. godine.

- Da bi se rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postiglo neophodan je kompromis, neophodna je realnost, odnosno sagledavanje celokupne situacije – smatra Milovanović i naglašava da je tržišna cena određena delovanjim ponude i potražnje svetskog tržišta.

Kako je objasnio, tržišna cena, jeste cena koja je određena delovanjem mehanizama tržišta, ponude i potražnje.

-Niti malinari mogu da dobiju više za svoje maline, od onoga za koliko tržište može da ponudi, niti hladnjačari mogu da plate više od onog uslova koji im diktira svetsko tržište. Ministarstvo poljoprivrede stoji na raspolaganju jednoj i drugoj strani, podržava ih i ima razumevanja za poljoprivrednike, koji su okupljeni danas u Beogradu, ima puno razumevanja za njihove interese, pruža punu podršku, nalazi se na usluzi, ispunilo je deo njihovih zahteva, rekao je pomoćnik ministra.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je po rečima Milovanovića ispunilo zahteve poljoprivrednih proizvođača još u julu ove godine.

- Proizvođači su tražili izradu pravilnika o otkupu na veliko voća i povrća, i to je urađeno. Poljoprivredni proizvođači su takođe sumljali, i tražili od Ministarstva poljoprivrede, da pokrene incijativu prema Komisiji za zaštitu konkurencije, da se utvrdi da li postoji monopol na tržištu malina. Ministarstvo poljoprivrede je još 09. jula poslalo pismo komisiji, kasnije urgenciju 20. jula i konačno dobilo odgovor od Komisije za zaštitu konkurencije da monopol malina ne postoji. Takođe ministarstvo poljoprivrede će uraditi sve što je u njegovoj moći, da stvori jedan stabilan ambijent u kome jedni i drugi, i proizvođači i prerađivači, hladnjačari i izvoznici mogu da posluju i mogu da grade svoj strateški odnos, svoje partnerstvo. To su strane koje trebaju da posluju, ne samo ove godine, nego svake sledeće, izjavio je Milovanović.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.