Kompanije odustaju da dođu u Srbiju jer nema dovoljno IT kadrova!

Izvor: NovaEnergija.net, 20.Mar.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanije odustaju da dođu u Srbiju jer nema dovoljno IT kadrova!

Domaći IT sektor mogao bi odmah da zaposli između 10.000 i 15.000 stručnjaka, kaže savetnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vukašin Grozdić.
Za ove poslove se u Srbiji edukuje samo između 1.000 i 1.500 ljudi godišnje a Grozdić kaže da postoji velika potreba kompanija za IT stručnjacima u Srbiji.
On je za RTS rekao da se dešava da kompanije, koje rade istraživanja, studije izvodljivosti i slično, odustaju da dođu u Srbiju kada >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << vide da nema dovoljno potrebnih kadrova.
Grozdić je podsetio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u subotu počelo onlajn selekciju kandidata za učešće na programu prekvalifikacija u IT sektoru koji se sprovodi u saradnji sa IT zajednicom.
On je kazao da je ministarski IT savet Vlade Srbije planirao 1,5 miliona evra za prekvalifikacija u IT setkoru i da će taj projekat obuhvatiti ukupno 1.000 ljudi.
Sada se sprovodi pilot projekat sa prvih 100 stručnjaka, a posle će biti obuhvaćeno još 900 judi.
Onlajn testiranje je počelo u subotu i završiće se u utorak, a u četvrtak ćemo imati bazu svih prijavljenih podataka. Ciklus će trajati od tri do četiri meseca, zatim praksa mesec do dva i pratiće ih u narednih osam mesci. Cilj je da u tih osam meseci budu zaposleni tri meseca na minimalnoj plati od 40.000 dinara“, dodao je Grozdić.
Izvor: Tanjug

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.