Kompanija Elbit Systems dobila posao modernizacije rumunskih školsko-borbenih aviona IAR-99

Izvor: TangoSix.rs, 18.Dec.2020, 10:00

Kompanija Elbit Systems dobila posao modernizacije rumunskih školsko-borbenih aviona IAR-99

Izraelski Elbit Systems objavio je 14. decembra da mu je rumunska kompanija Avioane Craiova S.A dodelila ugovor približne vrednosti od 27 miliona dolara za prvu fazu programa modernizacije školsko-borbenih aviona IAR-99 Standard iz sastava Ratnog vazduhoplovstva Rumunije. Ugovoreni radovi biće izvedeni u roku od 4 godine a u ugovorom je obuhvaćena i integrisana logistička podrška.
Kako je još saopšteno, prema ugovoru, Elbit Systems će avione IAR-99 >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Standard opremiti naprednim sistemima avionike, virtuelnim sistemom za obuku EVA (Embedded Virtual Avionics) a tu su i mogućnosti pružanja bliske vazduhoplovne podrške kao i obavljanja zadataka vazduh-vazduh. Ovakva tehnologija nadogradnje omogućiće efikasan prelaz pilota RV Rumunije na napredne borbene avione kao što je F-16.
– Čast nam je da pružamo kontinuiranu podršku RV Rumunije. Ovaj program nadogradnje dolazi nakon niza tehnologija koje je Elbit Systems u saradnji sa rumunskim kompanijama isporučio RV Rumunije, uključujući nadogradnje velikih razmera za različite avione kao i pružanje naprednih mogućnosti za helikoptere – izjavio je generalni direktor Elbit Systems Aerospace Yoram Shmuely.
Proizvedena su ukupno 24 serijska IAR-99 / Foto: Igor Božinovski Kao što je Tango Six već preneo, procedura za generalni remont i modernizaciju 10 školsko borbenih aviona IAR-99 Standard pokrenuta je krajem maja ove godine kada je poziv rumunskog ministarstva odbrane za direktne pregovore poslat proizvođaču IAR-99, kompaniji Avioane Craiova S.A sa kojom je 14. avgusta i potpisan sporazum vredan 56,86 miliona evra što se uklapa u zvanično saopštenu nameru da se za prvu fazu potroši oko 60 miliona evra. Za sada još uvek nije jasno da li će u procesu biti realizovana i druga faza za koju je predviđeno još 40 miliona evra a nije poznato ni šta bi ona mogla da obuhvati.
IAR-99 je prvi rumunski samostalno razvijeni mlazni avion koji je svoj prvi let imao još 21. decembra 1985, napravljena su tri prototipa (od kojih jedan za zemaljska statička ispitivanja), serijska proizvodnja je započela 1987. i proizvedena su samo 24 serijska aviona. I pored toga što je trebao da zameni čehoslovačke L-29 ‘’Delfin’’ i L-39 ‘’Albatros’’ RV Rumunije, ove letelice povučene su iz upotrebe tek 2005. odnosno 2007. godine.
Jedan od svega 7 novoproizvedenih IAR-99C / Foto: Živojin Banković Upravo sa izraelskom firmom Elbit 1996. godine pokrenut je proces modernizacije na nivo IAR-99C Șoim (jastreb) a prvi prototip je poleteo već 22. maja 1997. Nadogradnja je obuhvatala gornji prikazivač HUD, LCD prikazivače, HOTAS komande, virtuelni sistem za obuku, signalizator radarskog ozračenja, sistem za elektronske protivmere, bacače IC mamaca i radarskih dipola, sistem DASH (Display and Sight Helmet), magistralu podataka MIL-STD-1553B, inercijalni navigacijski sistem, GPS, sistem za raspoznavanje svoj-tuđ (IFF), VHF i UHF komunikaciju, navigacijske sisteme VOR/ILS, DME, ADF.
Modernizacija je izvršena na samo pet postojećih aviona dok je na nivou IAR-99C proizvedeno sedam novih aviona. U udesima je izgubljeno 6 IAR-99 a od kojih dva modernizovana pa se danas u sastavu RV Rumunije nalazi ukupno 20 aviona od kojih 10 modernizovanih IAR-99C i 10 IAR-99 Standard koji će sada biti predmet nadogradnje na nivo označen kao IAR-99SM.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Kompanija Elbit Systems dobila posao modernizacije rumunskih školsko-borbenih aviona IAR-99 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.