Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komitet za zaštitu novinara uznemiren slučajem Hadžijua

Prištinski novinar Baton Hadžiju zatražio je danas od Haškog tribunala, koji ga je optužio za nepoštovanje suda, da bude privremeno pusten na slobodu do početka suđenja.



Hadžiju je juče u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom izjavio da nije kriv. On je optužen da je u svom listu u decembru prošle godine objavio ime zaštićenog svedoka iz procesa protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja. Tužilaštvo je u januaru ove godine pokrenulo postupak protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njega, proizlazi iz dokumenata suda.

Hadžiju je vlasnik i urednik prištinskog dnevnika "Ekspres". Prema saopštenju Tribunala, uhapšen je juče u Prištini i prebačen u Hag.

U zahtevu za privremeno oslobađenja, odbrana navodi da će se Hadžiju vratiti u Hag na suđenje i da nema opasnosti da će on pobeći ili uticati na svedoke. Sudsko veće Alfonsa Orija o tom zahtevu odlučiće naknadno.

Optužnica protiv Hadžijua podignuta je pod pečatom 10. aprila, nedelju dana pošto je Tribunal Haradinaju i Idrizu Baljaju, saoptuženom za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, izrekao oslobađajuću presudu. Pri izricanju presude, sudije su posebno naglasile da je proces održan u atmosferi nepovoljnoj za svedoke i da su mnogi od njih odavali utisak da su uplašeni.

Za uznemiravanje svedoka u istom predmetu već su optuženi bivši ministar za kulturu i sport Kosova Astrit Haraćija i njegov saradnik i urednik prištinskog dnevnika "Bota Sot" Bajram Morina. Suđenje Haraćiji i Morini počečhe pred Tribunalom 16. juna.

Za nepoštovanje suda, statutom Tribunala, predviđena je zatvorska kazna do sedam godina, novčana globa do 100.000 evra ili obe.

Komitet za zaštitu novinara uznemiren slučajem Hadžijua

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da je uznemiren optužbama Haškog tribunala protiv prištinskog novinara Batona Hadžijua. U saopštenju u kojem se podseća da je Hadžiju dobitnik nagrade CPJ 1999, izvršni direktor te organizacije sa sedištem u Njujorku, Džoel Simon izrazio je zabrinutost zbog toga što se Hadžiju suočava sa optužbama za zločin i što (haški) sud odobrava indirektnu cenzuru.

On je dodao i da CPJ "aktivno istražuje ovaj komplikovani slučaj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.