Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome i zašto smetaju Romi

Beograd -- Beograd želi da problem divljeg naselja ispod mosta Gazela reši izgradnjom stambenih zgrada.

Zgrade treba da budu izgrađene u Mesnoj zajednici Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu i da mahom budu naseljene Romima. U opštini Novi Beograd kažu da će prvo postaviti kontejnere za privremen smeštaj, a potom izgraditi stanove.

Član Opštinskog veća Novog Beograda Zoran Plasković kaže da će Romi u kontejnerima imati sve uslove za život. Biće izgrađena i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << škola, a u policijskom nadzoru naselja trebalo bi da učetvuju i pozornici romske nacionalnosti.

"Mi ne mislimo da će oni za mesec, šest meseci ili za dve godine steći urbane navike, ali to je proces. Ako ljudima ne date mogućnost da počnu da žive u nekakvim urbanim uslovima, onda oni nikada i neće moći da se na takve okolnosti naviknu", kaže Plasković.

"Sve, samo ne Cigani"

Neki nezadovoljni građani MZ Dr Ivan Ribar, međutim, smatraju da se tim merama pravi geto i predlažu da Romi budu ravnomerno raseljeni po gradu, a drugi kažu da neće dozvoliti da tu nikne još jedno nehigijensko naselje jer i sada navodno imaju problema s Romima iz komšiluka.

"Uveče pale gume, plastiku, puštaju muziku, iz hidranata uzimaju vodu, priključuju se na struju koju mi plaćamo", kaže jedan građanin, dok drugi navodi da želi sportski centar, infrastrukturu, čak i tržni centar, samo da mu ne dovode Cigane.

Romi koji žive u nehigijenskim uslovima ispod mosta Gazela kažu da ih do sada niko nije obavestio o preseljenju i kažu da bi rado prihvatili svaku promenu, pošto nemaju osnovnih uslova za život.

Stanovnici MZ Dr Ivan Ribar najavili su da će nastaviti proteste, a sutra treba da ih primi zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.