Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolona vojnih vozila duga tri kilometra

Na aerodromu u Batajnici intenzivne pripreme mehanizovanih jedinica i vazduhoplovstva za paradu

„Puhovi”, „pincevi”, lanseri raketa „oganj”, haubice „nora”, raketni sistemi „neva” i „kub”, protivavionski topovi „bofors”, „hameri”, oklopni transporteri i druga vozila sačinili su kolonu od skoro tri kilometara i krenuli sinhronizovano u „paradu” ispred improvizovane centralne bine za glavne zvanice, na kojoj će sedeti Putin i „društvo”. Generali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su netremice osmatrali i lovili svaku grešku dok su nebom nadletali migovi i avioni „orao” i „galeb”. 

To je juče bio prizor na aerodromu Batajnica, gde su vojnici uvežbavali sve segmente vojne parade koja će se održati 16. oktobra u Beogradu.

Na aerodromu trenutno boravi oko hiljadu vojnika koji su se sjatili iz cele Srbije. Spavaju u šatorima. Obavljaju sitne pripreme – šmirglanje, farbanje, doterivanje vozila.

– Dosta je bučno i složeno, ali na sve strane pršti entuzijazam. Vojnici su motivisani i spremni za taj izuzetan događaj, na kom žele da se pokažu – kaže brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade.

Na dva kilometara udaljenosti, od trenutno najvećeg vojnog logora u Srbiji, izvode se tehničke probe letenja. Sa dve piste dužine oko dva i po kilometara, jedan za drugim, poleću „orao” i „galeb”, kao i „mig-21” i „mig-29”. Prate ih helikopteri – „gazela”, Mi-8 i Mi-17. Ove letelice samo su neke od četrdeset koliko će ih biti na paradi.

– Naši piloti nadletaću Beograd i upoznaju se sa maršrutama i rejonom letenja. Predstoji nam zajedničko uvežbavanje većih grupa aviona. Vežbamo do perfekcije, da bi to ličilo na jednu pravilnu formaciju – kaže potpukovnik Brane Krnjajić, načelnik štaba 204. vazduhoplovne brigade.

Ništa manje od savršenstva ne očekuje se od srpskih pilota, jer treba stati rame uz rame i ne obrukati se pred poznatom ruskom akrobatskom avio-grupom „Striži” koji će kao šlag na tortu ukrasiti predstojeću paradu.

– „Striži” će nastupiti kad mi završimo naš program. Oni će imati nastup po svom planu, a vežbaće iznad aerodroma Batajnica. Tačne detalje o njihovom nastupu još ne znamo, ali ih očekujemo ovih dana – dodaje Krnjajić.

Svi detalji se razrađuju. Za sada je izvesno da će građani i gosti videti više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme. Uvežbava se i defile u kojem će biti i specijalci.

– Pripreme napreduju odlično. Ništa nam nije teško. Sve zadatke izvršavamo uspešno. Zadovoljstvo je učestvovati na ovakvoj aktivnosti – kaže potpukovnik Željko Furundžić, komandant za operacije Specijalne brigade.

Ostatak fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji.

Aleksandar Bojović

objavljeno: 11.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.