Koliko vredi secesija

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko vredi secesija

Nakon deset godina, konačno je procenjena vrednost subotičkog kafića „Papion”, koji je zbog svog enterijera proglašen kulturnim dobrom

Subotica – Nakon deset godina mučnih pregovora i nebrojenih pokušaja nasilnog iseljenja, konačno je procenjena vrednost kafea „Papion” što je osnov za pregovore između njegovog vlasnika Karla Letića i opštine. Moglo bi se pomisliti da je decenija predugo vreme potrošeno oko jednog ugostiteljskog objekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u gradu gde ih ima na desetine, ali, po mnogo čemu, kafić „Papion” je jedinstveno mesto.

Otvoren je januara 1989, nakon tri godine pripreme enterijera. Vlasnik Karlo Letić potrudio se da ne samo izgledom, već i celokupnom atmosferom i načinom usluge u kafiću oživi duh secesije, stila na prelazu 19. i 20. veka. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture 1993. godine proglasio je ovaj kafić nepokretnim kulturnim dobrom od značaja. Tako je postao jedini enterijer urađen u poslednjih nekoliko godina, koji je stavljen pod zaštitu kao kulturno dobro.

Međutim, problemi nastaju pre desetak godina, kada je Letić odlučio da, zbog neprimereno visoke zakupnine, prestane da se bavi ugostiteljstvom. Pošto je „Papion” otvoren u opštinskom prostoru, vlasnik je bio voljan da kafić stavi na raspolaganje lokalnoj samoupravi, s tim da bi mu, po slovu ugovora, bila refundirana uložena sredstva. I, tu je došlo do zastoja: jer, kako proceniti kulturno dobro čija se vrednost očigledno ne može meriti samo utrošenim materijalom i radom. S druge strane, opština tereti Letića za neplaćeni zakup.

Crta ispod dva računa nije podvučena sve donedavno kada se teškog posla utvrđivanja vrednosti enterijera, na zahtev Opštinskog suda, prihvatio prof. dr Zoran Bulajić sa Fakulteta primenjenih umetnosti. U razgovoru za „Politiku” Bulajić kaže da je materijalna vrednost „Papiona” procenjena na 1,8 miliona evra, ali da je najveći problem bio kako utvrditi njegovu nematerijalnu vrednost jer se radi o enterijeru „koji nije nedostojna replika stila, već novo viđenje, autorsko autentično rešenje velike vrednosti”.

– Materijalno ulaganje sam pomnožio sa skromnim koeficijentom 0,75 i došao do iznosa od 3,3 miliona evra, ali u svetu se ovakva nematerijalna vrednost izuzetno ceni i materijalno ulaganje se množi sa većim koeficijentom – objašnjava Bulajić.

Sada opštini i Letiću ostaje da na sudu razreše decenijski spor. Da će doći do konačnog dogovora vlasniku „Papiona” uliva nadu i činjenica da ga je prvi put otkako traju ovi pregovori pozvao gradonačelnik, u želji da se upozna sa problemom.

A u međuvremenu, nemogućnost da se dođe do dogovora dovela je do još jedne jedinstvenosti „Papiona”: iako je kafić već 10 godina zvanično zatvoren, u njega svakodnevno navrati i vlasnik i njegovi prijatelji, ali i gosti Subotice. Jedni dolaze na razgovor i druženje, a drugi da uživaju u enterijeru. U fioci ispod pulta Letić čuva reči divljenja Miodraga Pavića, brojnih glumaca iz Mađarske, ili prof. dr Borislava Stojkova iz Instituta za prostorno planiranje koji je napisao da je uređenje unutrašnjosti kafea „u skladu sa najvišim vrednosnim normama koje danas postoje u srednjoj Evropi”.

A. Isakov

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.