Koliko su hosteli sigurna utočišta za migrante bez papira?

Izvor: RTS, 15.Jul.2017, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su hosteli sigurna utočišta za migrante bez papira?

Izbeglice su tokom migrantske krize u poslednje tri godine često bile žrtve krijumčara. Krajem prošlog meseca, u jednom beogradskom hostelu, pronađeno ih je čak trideset, a dve osobe su uhapšene zbog krijumčarenja ljudi.
Hosteli su bili utočište migrantima koji su boravili u Srbiji, a nisu želeli u prihvatne centre. Ipak, pokazalo se da su i zgodno mesto na kojem bi krijumčari smeštali one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su, mimo zakona, želeli dalje.

"Mnogi hosteli za veće naknade su izlazili u susret ovim ljudima pa su ih držali ilegalno. I dan danas na terenu uviđamo da dosta ljudi boravi u tom sistemu hostela. Kada vi držite nekog ilegalno neprijavljenog, vi ne znate ko je kod vas, ko ga je doveo, da li je ta osoba u nekom lancu trgovine ljudima, krijumčarenja, da li je neka žrtva, isto tako ne znate da li tu postoji droga, kriminal", objašnjava Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.
Da migranti i danas pokucaju na vrata, tražeći utočište, potvrđuju vlasnici hostela i dodaju da ih baš zbog toga, policija češće posećuje.
"Ono što je bitno to je da imaju uredne papire, uglavnom nemaju tako da ne možemo da ih primimo i da ih ugostimo. Uredni papiri podrazumevaju da imaju dozvolu za boravak u našoj zemlji", kaže Zorica Jovanović. 
Poslovanje oko 120 hostela u prestonici, ali i apartmana koji se izdaju na dan, kontroliše turistička inspekcija. Proveravaju, kažu redovno, ali i po dojavi - nenajavljeno.
"Imali smo slučaj u jednoj prilici da gosti nisu bili prijavljeni. Svakako da je tada pokrenut prekršajni postupak protiv tog hostela i odgovornog lica. Ono što bih istakla to je da su oni dužni da prijave strance MUP-u i Upravi za strance", ističe Sonja Podunavac iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.
Turistički inspektor Radojica Svorcan kaže i da su hosteli zainteresovani za bezbednost i imaju uvek nekog čoveka koji vodi računa o ljudima.
"Imaju kamere koje imaju ulaske-izlaske, evidentiraju svakoga ko dođe", objašnjava Svorcan.
Prema Zakonu o strancima, za one koji omoguće nezakonit boravak stranih gostiju kazna je od 100.000 do 500.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.