Izvor: B92, 02.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko se zna o finansiranju partija

Beograd -- Iako se Zakon o finansiranju političkih stranaka primenjuje već godinu dana, malo se zna o tome kako stranke toše novac.

Još manje se zna o "tajkunima" koji iza političkih stranak stoje. Nevladina organizacija "Transperensi Srbija", ocenjuje da je problem u neodgovarajućim odredbama Zakona, koje su u vezi s kontrolom i obezbeđivanjem uvida javnosti u to kuda taj novac ide.

Zakonom o finasiranju stranka omogućeno je da političke partije dođu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do značajnijih budžetskih sredstava. Tako su u 2004. stranke iz budžeta dobile oko 350 miliona dinara. Međutim, zbog nedostataka u zakonu, javnost nema uvid u to kako novac poreskih obveznika stranka troši. Direktor "Transperensi Srbija" Nemanja Nenadić, kaže da to nije jedini problem: "Dolazi vreme da političke stranke podnesu svoje prve godišnje izveštaje o finansijskom poslovanju. Međutim, uopšte nije izvesno do kada će one to morati da učine jer nije striktno propisan rok. Drugi problem je s kontrolnim organom, skupštinskim Odborom za finansije, koji nije, po definiciji, ni stručno, ni od političkih snaga, nezavisno telo."

Sve parlamentarne stranke tvrde da su njihove finansijske knjige "čiste" i da priče o "tajkunima" i "moćnicima" koji finansiraju stranke uvek vezane za "one druge". Suzana Grubješić, direktor stranke G17 plus, kaže da ta priča verovatno postoji: "To je i dalje aktuleno, samo što u slučaju G17 ne postoje 'tajkuni' kao finansijeri. Kao što znate, upravo se mi borimo protiv 'tajkuna' u srpskoj privredi."

Prema finansijskim izveštajima, najbogatija stranka u 2003. bila je Demokratska stranka Srbije, koja je sada na vlasti. Druga je Demokratska stranka, dok su radikali po bogatstvu bili na 8. mestu. Nemanja Nenadić ističe da je imovinska karta nekada najmoćnije Socijalističke partije Srbije, nepoznata. "Treba imati u vidu da SPS, za koji se smatra da je najimućnija stranka, uopšte nije podneo izveštaj, pravdavajući se time da je deo imovine bivšeg Saveza komunista pod sporom, tako da se ne zna da li je SPS vlasnik te imovine", kaže on.

Socijalisti su novac, koji su dobili iz budžeta, iskoristili za vraćanje neplaćenih računa iz 90-tih, tako da nešto više od 20.000 evra koje sada dobijaju mesečno nije dovoljno. Zoran Anđelković kaže da se to naročito vidi sada, kada Zakon o finansiranju političkih partija zabranjuje da stranka samostalno ubira neke prihode. "To je ograničeno na 20 odsto u odnosu na sopstvene prihode. I kada se imaju obavezni troškovi koji se imaju u održavanju zgrade, morate da platite telefon, struju, grejanje, porez na imovinu i tako dalje, to sasvim sigurno za jednu poltičku pariju nije dovoljno", smatra Anđelkovbić.

U ovoj godini, parlamentarne stranke će iz budžeta za svoj rad dobiti 330 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.