Izvor: B92, 29.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko mladi poznaju vehabije?

Novi Pazar, Beograd -- Nedavni oružani sukob policije i vehabija bio je povod da B92 istraži koliko mladi u Novom Pazaru poznaju vehabijski pokret.

Početkom novembra prošle godine u incidentu u Arab džamiji u centru Novog Pazara tri osobe su ranjene, a početkom juna iste godine pripadnici vehabijskog pokreta prekinuli su koncert grupe Balkanika.

Sredinom marta, policija je u obližnjem selu Žabren otkrila teroristički kamp sa većom količinom oružja. Prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje došlo je i do oružanog sukoba vehabija i policije u blizini Novog Pazara.

Međutim, mladi iz tog mesta o pripadnicima vehabijskog pokreta većinom imaju dobro mišljenje.

"Uopšte oni meni ne smetaju, isto ko normalni ljudi, kao mi."

"Ljudi ko ljudi, samo što imaju neka drugačija uverenja od nas to je to, ništa više, nit su teroristi nit bilo šta drugo."

Na vehabije ne treba gledati kao na relegijsku, već kriminalnu grupu koja zloupotrebljava religiju radi ostvarenja svojih ciljeva, služe se nasiljem i prete ljudima iz okoline, objašnjava za B92 orijentalista Rade Božović, koji naglašava da je mlade ljude koji ne poznaju dobro običaje ovog poktera lako prevariti i pridobiti.

"Mlada populacija na celom Balkanu, Evropi, je bez posla. Takvu mladu generaciju je lako osvojiti čak i pomalo ekstremnim stavovima, oni traže utehu, traže prostor, negde da se sklone od svega ovog što se zbiva, a u čemu oni ne mogu učestvovati", objašnjava Božović.

Da bi mladi muslimani iz Novog Pazara mogli da izdrže izazove vehabijskog pokreta važan je dijalog sa lokalnim imamima.

"Uz dobar rad imama, uz hudbu koja ima smisao, koja zrelo postavlja stvari i vreme u kojem se živi, koja ne poziva na jedan obračun nego na dijalog unutar zajednice da to može biti korisno za mlade, jer mlade je lako osvojiti", kaže Božović.

Iako tačan broj vehabija nije poznat, Božović smatra da u Srbiji od njih ne preti veća opasnost, osim ako se u celu priču ne uključe ili ekstremni krugovi iz islamskog sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.