Koliko je bezbedan Novi Sad

Izvor: RTS, 17.Jan.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je bezbedan Novi Sad

Gradonačelnik i policija u Novom Sadu ističu da taj grad nije najnebezbedniji, kako tvrde mediji, navodeći da je reč o spekulacijama. To potkrepljuju statistikom koja pokazuje da se broj teških krivičnih dela smanjuje.

Da li je Novi Sad najnebezbedniji grad kako se u poslednje vreme čuje u medijima? Gradonačelnik i policija u tom gradu to demantuju, navodeći da je reč o medijskim spekulacijama. To potkrepljuju statistikom koja pokazuje da se broj teških krivičnih dela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smanjuje.

Na to da je Novi Sad opasan grad statistikom odgovara novosadska policija. Iako je broj krivičnih dela u 2013. godini veći nego godinu pre, za to imaju objašnjenje. Policija po službenoj dužnosti sada goni i one koji ukradu nešto u vrednosti od 5.000 dinara, dok je ranije donja granica bila 15.000. Otuda, kažu, i veći broj krivičnih dela.

"Uočavamo tendenciju smanjenja broja ubistava, razbojništava, lakih i teških telesnih povreda, čak i droge droge", kaže načelnik Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da ono što je problem kod Novog Sada je da se događaji medijski spinuju od dela medija i da se to politički zloupotrebljava.

"Mislim da je stanje daleko bolje od onoga što deo medija prikazuje, ali da je daleko od zadovoljavajućeg", kaže Vučević.

Ni građani nisu zadovoljni. Posle serije incidenata, u novembru prošle godine odlučeno je da ulicama Novog Sada, sa policijom, patrolira i žandarmerija.

"Voleo bih da ih bude više, da su prisutniji, da ih građani vide", kaže Vučević. Da li će se njihov broj povećati proceniće se u narednom periodu, odgovaraju u policiji.

Dodatan izazov je je maloletnička delinkvencija, koja je, kažu, u porastu. A problem je što se delinkventi smeštaju u prihvatilište koje je u okviru sigurne kuće.

Krstić objašnjava da određena kategorija do 14 godina koja je krivično neodgovorna ima osećaj da vide da prema njima nema nikakvih sankcija, jednostavno sud ne može da ih osudi.

"Prihvatilište ne može da radi s njima u ovom kapacitetu. Naša inicijativa je bila sa lokalnom samoupravom, predstavnicima pravosuđa i centrima za socijalni rad  da se napravi novo prihvatilište", rekao je Krstić.

Za to je u budžetu grada u ovoj godini predviđeno 40 miliona dinara 

Policija pojačanje očekuje u martu, kada će prva grupa od 350 policajaca koji su se školovali u Sremskoj Kamenici početi da radi. Do kraja godine, najavljuju, na području Južnobačkog okruga trebalo bi da bude 1.100 policajaca. To je i dalje manje od tri policajca na hiljadu stanovnika, samim tim i dalje manje od evropskog proseka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.