Koliko je Srbija unapredila položaj osoba sa invaliditetom

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je Srbija unapredila položaj osoba sa invaliditetom

Istraživanje Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, koje je finansirano iz republičkog budžeta, pokazuje koliko je Srbija napredovala u sprovođenju mera koje je pre dve godine preporučio Komitet UN-a.
Damjan Tatić iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kaže da se radi na razvijanju mape pristupačnosti, kao i da je na Javnom medijskom servisu povećan broj programskih sadržaja koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su dostupni gluvim osobama, uz upotrebu titlovanja.

"Kancelarija zaštitnika građana je nacionalni mehanizam za prevenciju torture, budžetski fond se koristi za podsticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, razvijaju se servisi podrške, ali naravno i dalje u Srbiji, i dalje veliki broj javnih objekata, javni prevoz, informacije i komunikacije još uvek nisu pristupačni, što je jedna od obaveza", ukazuje Tatić.
Servisi podrške nisu u dovoljnoj meri zaživeli, napominje Tatić i navodi da svega nekoliko stotina osoba sa invaliditetom koristi uslugu personalnog asistenta, što je apslolutno nedovoljno.
Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da se u narednom periodu očekuje veći broj aktivnosti u oblasti izmene zakona, posebno onih kojima se uređuje pitanje starateljstva, odnosno lišavanja poslovne sposobnosti osoba s invaliditetom.
"Važno je da ćemo se baviti temama pristupačnosti, bolje pristupačnosti. To je nešto što zahteva posebnu pažnju, a i jedan broj medicinskih tretmana, koji se preduzimaju u odnosu na osobe s invaliditetom, moraće da se preispita", poručila je Paunovićeva.
Srbija je jedna od 177 zemalja koje sprovode odredbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.
Pre dve godine, Komitet za prava osoba sa invaliditetom UN-a preporučio je Srbiji šta bi trebalo da uradi do 2020. za bolji položaj tih osoba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.