Koliko je Paravinja kredibilan?

Izvor: B92, 11.Avg.2011, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je Paravinja kredibilan?

Beograd -- Postavlja se pitanje, nakon negiranja Dragana Paravinje da je učestvovao u ubistvu Dade Vujasinović, kako je ta povezanost i postala predmet zanimanja policije.

Jedini trenutak kada Paravinja pominje ubistvo Vujasinovićeve jeste kada, u svom navodnom oproštajnom pismu, pominje da nije učestvovao u njemu.

POstavlja se i pitanje koliko je Dragan Paravinja pouzdan, i da li njegove izjave treba da se uzimaju sa rezervom.

Dragan Paravinja protiv koga se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodi istraga zbog ubistva 17.-godišnje Antonije Bilić, saslušan je u šibenskom zatvoru povodom smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović 1994. godine.

Paravinja je saslušan na osnovu informacija do kojih su došli hrvatski istražitelji o njegovoj povezanosti sa ubistvom novinarke Vujasinović.

Hrvatski mediji su izvestili da su ispitivanju, između ostalog, prisustvovali vodeći ljudi hrvatskog MUP-a i štaba za potragu za Antonijom Bilić, ali nije bilo predstavnika srpske policije.

Njegov zastupnik Branko Bajica izjavio je da je Paravinja negirao bilo kakvu povezanost sa smrću ili organizovanju bilo čega vezanog za Radislavu Vujasinović.

"Prema sadašnjem iskazu on to ne zna. Na početku je rekao da on nije na bilo koji način nije učestvovao u smrti ili organizovanju ičega što je imalo veze sa Dadom Vujasinović. Govorio je o susretima koji su se desili godinu ili dve pre njene smrti", kaže Bajica.

Objavljeni detalji Paravinjinog saslušanja novinara zagrebačkog "Jutarnjeg lista” Tomislava Novaka navode na pitanje odakle hrvatskoj policiji saznanja da je Paravinja umešan ili ima saznanja o ubistvu Radislave Vujasinović.

Novak se nada da jedini izvor nije samo Paravinja, čije se izjave kako ocenjuje, moraju uzeti sa rezervom.

"Mislim da se reči Dragana Paravinje moraju uzimati sa rezervom, s obzirom da je dino što se zna o povezanosti Paravinje i Dade je što je on ostavio u svom oproštajnom pismo, gde je rekao da on nije ubio Dadu, i da je ona ubijena zato što je htela objaviti nekakv tekst, nekakva saznanja. Smatram da nakon ovog njegovog iskaza policija nema ništa više, barem od onog dela koja je izašla u javnost. A sad se postavlja pitanje koliko je policija pustila od onoga što je on rekao u javnost", kaže Novak.

Podsetimo, Paravinja je zbog sumnje na ubistvo Antoniju Blić uhapšen krajem juna u Republici Srpskoj. U Banjaluci je priznao da je ubio devojku i precizirao lokaciju na kojem je ostavio njeno telo, ali tamo ništa nije nađeno. Pred sudovima u Sokocu i Šibeniku naknadno je negirao ubistvo, rekavši da mu je priznanje iznuđeno batinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.