Koliko državu košta student

Izvor: RTS, 04.Jul.2015, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko državu košta student

Prema najnovijim istraživanjima Infostuda većina maturanata želi da upiše državni fakultet i da se školuje o trošku države. Samo dva odsto maturanata se odmah odlučuje za privatne fakultete. Na nekim državnim fakultetima ove godine su veće kvote za upis studenata, dok su negde veće školarine i kreću se od 50.000 do 243.500 dinara.
Matematičkim jezikom rečeno samo na Univerzitetu u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima 18.000 kandidata a 38.000 prijava - što znači da je svako prijavio po dva programa na jednom fakultetu, dok se 3.000 maturanata prijavilo na dva fakulteta. Ne čudi, jer budući brucoši pre svega očekuju budžetski status. Upisne kvote su definisane rešenjem komisije za akreditaciju, a budžet odlukom Vlade.

Jedan budžetski student košta državu oko 250.000 dinara. Raspon školarina, u zavisnosti od smera, od 108 hiljada do 243 i po hiljada dinara na Elektrotehničkom fakultetu tumače na sledeći način.
Dekan Elektrotehničkog fakulteta Unoverziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da je to tako jer su veliki troškovi i da je mnogo samofinansirajućih studenata, za koje država ne plaća.
"Vi morate njima da obezbedite nastavu, kao i budžetskim studentima, morate da im obezbedite radno mesto, dodatne vežbe, da primite dodatne asistente, ljude, to su studeni doktorskih ili master studija koji će da rade sa njima. To se plaća iz prihoda fakulteta i zato je to tako. Ali ta školarina je još uvek niža, bar pet posto u odnosu na ono što plaća država", objašnjava Kovačević.
Novina ovgodišnjeg upisa je i više mesta za samofinansirajuće studente Filološkog fakulteta. Tu se sada upisuje 1.505 budućih filologa. A prijevilo se 1.670 potencijalnih brucoša.
Dekan Filološkoga fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Vraneš rekla je da oni mogu da biraju između četiri studijska programa pri čemu jedan studijski program - jezik, književnost, kultura, obuhvata 27 studijskih profila.
"Na Filološkom fakultetu imaju mogućnost slušanja izbornih predmeta kojih je oko 1.300. Dakle, tokom svojih studija oni na neki način pored onih glavnih predmeta oblikuju svoj studijski program, sami ga kreiraju, formiraju jednu takozvanu korpu izbornih predmeta koja im omogućava jednu veliku širinu", kaže Aleksandra Vraneš.
Veliko inetresovanje je za studije tehičkih nauka, za studije na FON-u prijavilo se 2.000 kandidata, ETF-u 1.200. Iznenađenje ovogodišnjeg upisa je izuzetno veliko interesovanje za Mašinski fakultet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.