Koliko brinemo o spomen-obeležjima, čuvarima sećanja na heroje

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko brinemo o spomen-obeležjima, čuvarima sećanja na heroje

Dan primirja je i prilika da se pokažemo da li smo dostojni potomci njegovih junaka. Čuvajući sećanje na tužnu i slavnu prošlost brinemo li o podignutim spomenicima i spomen-obeležjima koji opominju na velika stradanja u Prvom svetskom ratu.
Srpski narod je toliko velikodušan da će vam dati sve što ima za život nakon osam dana poznanstva – tako je An Mari Tranije, unuka francuskog generala Šarla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tranijea, jednog od oslobodilaca Srbije, s puno poštovanja i topline govorila o našim precima koji su iznad svega voleli slobodu i otadžbinu.

Ponosni na pretke na komemorativnim svečanostima odajemo poštu onima koji su dali život za svoju otadžbinu – Srbiju. O memorijalima Velikog rata brinu srpski baštinari. Tako je pojedinim spomenicima vraćen sjaj vremena kada su bili podignuti.
"Naše iskustvo na sanaciji, popisivanju i radovima na vojnim memorijalima je zaista veliko i veoma sadržajno. Tu se radi o zemljama od afričkog kontinenta, Tunisa, Egipta i Alžira, preko balkanskih država", kaže Aleksa Ciganović, arhitekta konzervator u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije.
Zaštita i obnavljanje spomenika, spomen-grobalja i obeležja kojima čuvamo uspomenu na heroje i njihova dela regulisani su Zakonom o ratnim memorijalima. U skladu sa tim zakonom je i rad na Centralnom registru vojnih memorijala.
"Već sada imamo ozbiljnu dokumentaciju, u tom smislu je kompletno istraženo i evidentirano nasleđe, odnosno ratni memorijali u Makedoniji i Austriji", rekao je Ciganović.
Predstoji detaljno istraživanje vojnih grobalja u Sloveniji, a za 2020. istraživanje u Albaniji, uključujući i dva vojna groblja u okviru uređenih gradskih građanskih grobalja u Tirani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.