Kolevke u getu

Izvor: Glas javnosti, 24.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolevke u getu

KOSOVSKA MITROVICA - Iako preostalih 125.000 Srba na Kosovu i Metohiji živi u gotovo nemogućim uslovima, natalitet poslednjih godina ipak raste. Od 1999 godine pa do danas u bolnicama u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici rođeno je više od 9.000 srpskih beba.

Stabilnija situacija

Samo u te dve ustanove na Kosmetu srpske porodilje se mogu bezbedno porađati. Neke bebe su svet ugledale i u vojnim bolnicama Kfora, jer mame nisu mogle da stignu do Gračanice ili Mitrovice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Prema podacima bolnice „Simonida“ u Gračanici, ovde se beleži porast novorođene srpske dece, a od 1999 godine do sada ovde je rođeno 3.500 srpskih beba.

- Zbog teške situacije u 1999. i 2000. godini i stalnih nemira u našem gradu bilo je dosta slučajeva da su se žene porađale u Novom Pazaru i Kraljevu. Kad se situacija stabilizovala. bolnica u Mitrovici bila je sigurna za porođaje. Od 1999. godine pa do sada u našoj bolnici je rođeno više od 5.500 srpskih beba. Tako je 2004. godine na svet došlo 662 bebe, 2005. - 687, 2006. - 670, 2007. - 656, 2008. - više od 500 dece - kaže načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja bolnice u Kosovskoj Mitrovici doktor Dragomira Cvetnić.

„MAJKE JUGOVIĆA“

Pored stalnog rasta nataliteta Srba na Kosovu i Metohiji ohrabruje i činjenica da se sve veći broj s žena ovde odlučuje da rodi treće, četvrto, peto... dete.

Raško-prizrenska Eparhija je od 1999. godine pa do sada dodelila više od 100 ordena „Majke devet Jugovića“ ženama koje su svoje porodice i sredine u kojima žive obogatile sa mnogo dece.

Divim se tim mladim zenama koje se odlucuju da, ziveci u izolaciji i vecitom strahu za zivot, radjaju i odgajaju decu.Drzava Srbija bi trebalo maksimalno da im u svemu tome pomogne.

Vazno je da Pink udara i Grand produkcija svira i jos da prikazuju dnevnik koji sebe naziva Nacionalnim gdje je ono Nacionalnim ispisano latinicom.

Izem ti zemlju Srbiju kakva je sad.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.