Izvor: Politika, 31.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koledž za školovanje informatičara u Inđiji

Obuka se obavlja za potrebe Informatičko-tehnološkog parka, koji će graditi „Embasi grup” iz Indije, a planirano je da do 2014. godine tu bude otvoreno 25.000 radnih mesta

Inđija – Od jeseni u Inđiji će početi da radi Koledž za specijalističko školovanje informatičara i mašinaca, a ubrzano se obavljaju i pripreme za otvaranje Fakulteta za informatičke tehnologije u građevinarstvu. Školovanje budućih informatičara i mašinaca za rad na numeričkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << CNC mašinama trajaće godinu dana, koledž će moći da upišu svršeni srednjoškolci, a, po Bolonjskoj deklaraciji, diploma će vredeti kao da imaju završenu višu školu. Prva generacija, u septembru, imaće 200 specijalizanata-informatičara, a planira se da već 2010. godine studije upiše 400 polaznika.

Obuka informatičara obavlja se za potrebe Informatičko-tehnološkog (IT) parka, koji će ovde graditi „Embasi grup" iz Indije. Ova kompanija će obezbediti nastavni kadar, jer, prema planovima, u prvoj fazi – već krajem 2010. godine, IT park će zaposliti prvih 2.500 radnika, od ukupno 25.000, koji treba da dobiju posao do 2014. godine.

– Opština je iz budžeta obezbedila tri miliona evra za kupovinu objekta u kome će biti budući koledž i Fakultet informatičke tehnologije u građevinarstvu. Inače, i na koledžu i na fakultetu će se školovati kadrovi i za potrebe ovdašnje privrede. Što se tiče informatičara-specijalista, godišnje privredi Inđije i okolnih opština, bez IT parka, potrebno je po 300 informatičara-operatera. U ovom trenutku, da bi Srbija unela matične knjige u kompjuter, treba joj 2000 informatičara-operatera koji bi taj posao radili godinu dana – objašnjava za naš list predsednik opštine Inđija Goran Ješić.

Ideja o otvaranju koledža za specijalizante-informatičare i mašince potekla je od stručnjaka Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i oni su zapravo i osnivači koledža i Fakulteta za informatičke tehnologije u građevinarstvu, zajedno sa Izvršnim većem Vojvodine, Nacionalnom službom za zapošljavanje i opštinom Inđija.

– Plan je da do 2012. imamo oko 1.500 studenata, 400–500 specijalizanata na koledžu i hiljadu na Fakultetu informatičkih tehnologija u građevinarstvu. Na ovaj način idemo u susret privredi, jer ćemo sadašnje svršene srednjoškolce tehničkih struka osposobiti za informatičare, koji su veoma traženi – precizira Ješić.

J. Slatinac

[objavljeno: 01/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.