Kola Hitne pomoći ne mogu do bolnice

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kola Hitne pomoći ne mogu do bolnice

KRALJEVO - Ne prođe nedelja a da bar jedan život ne bude ugrožen jer kola hitne pomoći ni pod rotacionim svetlima po deset i više minuta ne mogu da se probiju do zgrade zbog saobraćajne gužve koja se stvori na svega nekoliko desetina metara od Zdravstvenog centra. Zbog uske ulice i velikog broja nepropisno parkiranih vozila u opasnosti je zgrada bolnice jer su svi protivpožarni putevi zakrčeni. Rešenje za ovaj problem postoji.

- Prošle godine u vozilu hitne pomoći umro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je mladić koji se predozirao narkoticima. Možda bi ga i spasli da hitna pomoć nije osam minuta bila zaglavljena u saobraćajnom krlkljancu koji se stvara na uglu Vojvode Putnika i Jug Bogdanove. Od tog doba napisao sam raznim službama i institucijama u gradu na stotine dopisa i ništa, - kaže dr. Dragan Arsić direktor Zdravstvenog centra Studenica.

Zaposleni u bolnici pričaju da im se dešava da sa Beranovca ili iz Konareva do saobraćajnog slepog creva stignu za pet do osam minuta a onda se nekoliko stotina metara prolazi još toliko minuta.

- U kritičnim situacijama kada pacijenta treba hitno dopremiti do hirurgije ili reanimirati i sekundi mogu da budu presudni. Sa druge strane, ne daj bože da negde u bolnici plane prvo bi imali problem da vatrogasna vozila stignu do lica mesta a potom i da ih vatrogasci postave za rad jer je zgrada često okružena nepropisno parkiranim vozilima, - upozorava dr Arsić.

Rešenje za ovaj problem inače postoji. Tik uz bolnički kompleks nalazi se naselje uglavnom nelegalno poduignutih kuća u koje ni po kom osnovu ne zadovoljavaju standarde življenja u centru grada jer se, primera radi, često dešava da odavde iz plitko iskopanih nužnika fekalije direktno odlaze u kišnu kanalizaciju Ulice vojvode Putnika.

- I po Detaljnom urbanističkom planu predviđeno je da ovuda direktno do hitne pomoći dođe odvojena komunikacija iz Ulice vojvode Putnika a da se ostatak prostora pretvori u veliki parking, ali u gradu, bar do sada, nije bilo sluha da se ovaj problem reši, - kaže dr. Arsić.

Čekajući odgovor lokalnih vlasti bolnica se tako zasad uzda u obećanje načelnika kraljevačke policije Bogoljuba Živkovića koji kaže da će u kritičnoj Jug Bogdanovoj od jutra do večeri ubuduće stalno dežurati policajac a da će svima koji se u krugu bolnice budu parkirali nepropisno biti napisane prijave.

Čak ni dežurni policajac neće međutim moći mnogo da učini kada se usko saobraćajno grlo zatvori a to za nekoga može da bude kobno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.