Koji su simptomi autizma

Izvor: RTS, 24.Sep.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji su simptomi autizma

Procenjuje se da u Evropi oko pet miliona osoba ima autizam, a da ih je u Srbiji oko dve i po hiljade. Neki od njih imaju i fragilni X sindrom, genetsko oboljenje koje dovodi do neurorazvojnog poremećaja. Beograd je domaćin međunarodne konferencije koja se bavi ovim poremećajima, a koja je okupila oko 130 stručnjaka iz celog sveta. Među njima i vodeće američke lekare koji će posetiti Institut za majku i dete. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dvanaestoro mališana pregledaće šest lekara, a biće podeljeni u tri tima. Oni su došli u Beograd zahvaljujući lekaru iz Srbije Dejanu Budimiroviću, koji je pre 25 godina otišao za Ameriku.  

Dejan Budimirović kaže za RTS da će biti pregledana deca sa neurorazvojnim poremećajima. 
"Tu je dijagnoza uspostavljena na osnovu analize krvi. Test postoji, radi se na Institutu za majku i dete. U ovom slučaju naš zadatak je da dalje unapredimo tretman ove dece tako što ćemo dalje profilisati težinu bolesti što uključuje da li ta deca i do koje mere imaju dijagnoze autizma", rekao je Budimirović. 
Prema njegovim rečima kada ustanove da dete ima autizam slede intervencije logopeda i terapeuta. 
Ističe da nema tretmana za uzrok ali da postoji sintomatski pristup.
"Sintomatski prustup u ovom slučaju znači da ako deca imaju poremećaj ponašanja, ako je problem njihove interakcije, onda deci treba pomoći da imaju veću pažnju, ako su agresivna ili sklona samopovređivanju da se to umanji ili spreči", kaže Budimirović. 
Napominje da je veoma važno prepoznati rane simptopme neurorazvoja poput poremećaja motorike.
"Ako deca ne prohodaju, nemaju prve korake kao što bi trebalo da ih imaju sa 12 meseci, obično 15, mogu da ih ne naprave do 24 meseca. Nemaju prvu reč sa 12 meseci, mogu da je nemaju do dve godine. Ne spajaju dve reči zajedno čak i do tri godine. To su kardinalni simptomi", zaključuje Budimirović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.