Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji studenti zaslužuju nagrade

Novi Sad, Beograd -- Studentska unija Univerziteta u Novom Sadu uputila je protestno pismo ministru prosvete Slobodanu Vuksanoviću.

Novosadski akademci su razočarana time što je Ministarstvo laptop računarima nagradilo isključivo najbolje studente Beogradskog univerziteta. Studentkinja prorektorka Novosadskog univerziteta Helena Hiršenberger za B92 kaže da ne razume zašto podjednako uspešni studenti i sa drugih univerziteta u Srbiji nisu nagrađeni.

"Republika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija je osnivač šest univerziteta na kojima studiraju podjednako uspešni studenti, i nije jasno zbog čega se desio propust da Ministarstvo prosvete nagradi samo najbolje studente u Beogradu, a studenti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nisu imali tu priliku. Ne mogu da se setim da se poslednjih godina dogodilo da Ministarstvo prosvete nagradi studente samo jednog univerziteta. Prošle godine je Univerzitet u Novom Sadu dobio određena sredstva, jer je najviše uradio na reformi visokog obrazovanja koja je zahtevala takav vid pomoći", objašnjava Hiršenbergova.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović za B92 kaže da novosadski studenti nemaju razloga za nezadovoljstvo, jer je Univerzitet u Novom Sadu zbog najvećeg napretka u reformi od Vlade dobio i najviše novca. Vuksanović kaže da rukovodstvo Rektorata odlučuje o tome na koji će način rasporediti novac namenjen za najbolje studente.

"Ne odlučujem o nagrađivanju studenata, ja sam samo došao na ideju da svakog meseca po jedan rektorat dobije određeni iznos novca kojima mogu da se kupuju kompjuteri i slična oprema. Novi Sad je dobio prvi tokom ove godine i dobio je dva i po puta nego kasnije niški, potom beogradski i kragujevački univerzitet, koji su taj novac dobili kada su slavili Dan univerziteta", kaže Vuksanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.