Koji dani su nekršteni

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji dani su nekršteni

"Šta bismo bili da naši preci nisu čuvali, objavljivali i zapisivali šta im se događa" pitanje je koje postavlja etnolog Dragomir Antonić, koji je priredio Srpski narodni kalendar za prestupnu 2020. godinu.
Važnost očuvanja porodice ogleda se kroz običaje i njihovo tradicionalno praznovanje tokom godine.

Da su se Srbi upravljali prema praznicima kojima se pokazuje ne samo veličanje života >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već i nebeskih promena, prepoznaje se i u Narodnom kalendaru.
"Ako svoje sećanje, običaje, svoju tradiciju, svoju veru, svoj jezik sačuvamo, onda mi znamo ko smo. Da to što smo sačuvali prenesemo mlađima od sebe. I to je način na koji jedan narod opstaje. I to je jedan način na koji se kultura i tradicija čuva", navodi etnolog Dragomir Antonić.
Narodni kalendar nastao je i prema smenama godišnjih doba. Prva kalendarska slavlja vezivana su za praznovanje Hristovog rođenja i Vasilice, pravoslavne Nove godine ili Malog Božića.
Dani do praznika za koji se Srbi pozdravljaju sa "Bog se javi", prema Narodnom kalendaru slove za nekrštene.
Nekršteni dani se završavaju sa Bogojavljenjem, počeli su 10. januara. Pred nama je i Sveti Jovan, jedna od najvećih slava u Srba i normalno stiže i Sveti Sava koji je napisao Zakonopravilo pre 800 godina. Na taj način je ustrojio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku državu i spravom se smatra najvećim Svetiteljem u Srba.
Veličanje Svetitelja Save i velikih praznika u čast Bogorodice i Hrista naslikani su ne samo u srednjovekovnim već i novosagrađenim hramovima i ukrašavaju duhovni prostor svetinja u kojima Srbi prenose sve što je sačuvano kao viševekovna narodna tradicija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.