Izvor: RTS, 07.Feb.2023, 20:57

Koji bi model rešio probleme stanara Geneks kule

Niko nije sa više nestrpljenja čekao prodaju Geneks kule od stanara drugog dela te zgrade, koji se nadaju da će im biti isplaćeno Geneksovo dugovanje. Na izvršenje presude dugo čekaju, a zgradi su potrebna sve veća ulaganja. Istočna i zapadna kapija odavno nisu zgrade kakve su nekada bile. Koji bi model rešio probleme stanara ovih i sličnih, nekada elitnih zdanja?
Oni koji žive u stambenom delu Geneks kula želeli su da država otkupi poslovni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo i da potom objekat, koji je inače pod zaštitom države, pretvori u centar za kulturu i preuzme brigu o održavanju celog kompleksa.

Poslovna kula je prodata na licitaciji za blizu 21 milion evra, tri puta više od početne cene. Koliko je to dobar poslovni potez novi vlasnik će se uveriti kada zgrada bude renovirana.
Vlasnici stanova koji imaju sudsku odluku da im Geneks duguje više od 400.000 evra strahuju da neće doći do tog novca, neophodnog za održavanje zgrade, jer, kažu, mnogo je onih koji imaju pravo da pre njih naplate svoja potraživanja.
"Geneks nam je uzeo na račun antena 400.000 evra, kada smo tužili, oni su otišli u stečaj, ostali smo bez 400.000 evra gotovine, a istovremeno ne možemo to da naplatimo ništa. Jedino da stanari podižu kredite, imate slepa lica, imate ljudi koji primaju tuđu negu i pomoć, stare sa minimalnim primanjima – katastrofa kako se od gotovog napravi veresija", rekao je Božidar Stavrić, upravnik stambene zajednice Geneks kule.
I istočna kapija Beograda, odnosno zgrade Rudo 1, 2 i 3, nisu renovirane od kada su izgrađene. Najveći problem za skoro 600 porodica jeste to što voda prodire preko ravnog krova i kroz fasadu koja je odavno za rekonstrukciju.
Sredstva koja se obezbeđuju od izdavanja nekoliko manjih poslovnih prostora i od zakupaca koji su na zgradi instalirali antene, jedva da podmiruju sitne popravke, kažu stanari.
"Na krovu imamo antene i par prostrorija dajemo u zakup, za neke minimalne cene kojima pokrivamo osnovne potrebe da kupimo sijalice, da platimo osoblje koje održava higijenu u zgradi, upravnika i zamenika, tako da stanari do danas nikada ništa nisu dali iz svog džepa, mada su to pare svih stanara zajedno, koje se i prihoduju", rekao je Slobodan Lozo, upravnik stambene zajednice Rudo 2.
Grad i Republika finasirali su rekonstrukciju velikog broja fasada u centru grada, tako da postoji mogućnost da na sličan način bude rešen i problem onih koji imaju stanove u Geneks kuli. I oni koji žive u istočnoj kapiji Beograda očekuju da im država pomogne.
"Mi bismo uspeli da prihvatimo to finansiranje kada bi neko hteo da se od gradskih organa založi da nam bude garant za kredit. Postoje međunarodni krediti za rešavanje tih problema ali nijedna banka neće da sklopi ugovor sa 200 stanara", kaže Slobodan Lozo.
Mogućnost da obezbedi dodatne prihode ima samo malo zgrada i njima je naravno lakše da ih održavaju. Stanje ostalih, a njih je mnogo više, zavisi pre svega od toga koliko su stanari složni i platežno sposobni.
Problemi održavanja kapija Beograda, koje su donedavno bile među nekoliko najviših zgrada u gradu, najverovatnije se neće ponoviti u novoizgrađenim visokim objektima ni u većini zgrada na luksuznijim lokacijama zato što kupci moraju da se obavežu da će finasirati ne samo tekuće, već i ivesticiono održavanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.