Izvor: RTS, 03.Maj.2022, 17:26

Koalicija za slobodu medija: Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija fondacija, upozoravaju javnost da urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << standarda savremenog demokratskog sveta.
Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Koalicija za slobodu medija ističu u saopštenju da, nažalost, i ove godine svetski Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku.

"Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji. Kada imamo medijski mrak, sva ljudska prava su ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno", piše u saopštenju.
Ističu da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći, kao i da je govor mržnje postao normalizovan u političkom narativu.
"Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika", navedeno je u saopštenju.
Apeluju na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to, kako kažu, prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je, tvrde, u Srbiji danas duboko ponižena.
"Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći. Slobodni mediji i profesionalni novinari i drugi medijski radnici su vaš glas, glas svih građana. Slobodni mediji obezbeđuju moć u rukama građana, jer su oni kontrolori donosioca odluka", piše u saopštenju.
Ističu da godinama unazad svedoče trendu gušenja medija koji deluju u skladu sa kodeksom struke, kao i da su profesionalni novinari izloženi svakodnevnim pritiscima i pretnjama samo zbog toga što zastupaju javni interes. 
"Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima", piše u saopštenju.
Pozivaju novinare i medije da se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" i isključe ton i sliku u svojim programima, a građanima poručuju da budu aktivni u zaštiti svojih prava time što će podržati slobodne medije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.