Ko želi, može da služi vojni rok

Izvor: B92, Tanjug, 15.Feb.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko želi, može da služi vojni rok

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da profesionalizacija Vojske ne znači da će služenje vojnog roka biti ukinuto, već da će ono biti dobrovoljno.

Prilikom proslave Dana vojske koja je održana juče u Pančevu, Tadić je da će model po kojem je izvršena profesionalizacija specijalne brigade biti primenjen i na ostale jedinice, ali da će i dalje svi građani koji žele da služe vojsku i koji ispunjavaju uslove biti dobrodošli u oružane snage.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je to u skladu sa planom profesionalizacije vojske, koja bi, prema obećanjima Ministarstva odbrane trebalo da bude završena do 1. Januara 2011. godine.

"To podrazumeva da će svi njeni pripadnici biti isključivo profesionalci, uključujući i sve koji se nalaze na formacijskim mestima vojnika, ali ostavljena je mogićnost da jedan broj vojnika i dalje dolazi na obuku bez obzira što više neće postojati vojna obaveza", kaže on.

"Biće nekih 2.000 formacijskih mesta na kojima će moći da se pojave dobrovojci koji budu želeli da odsluže vojni rok a Vojska se nada da će mnogi od jih kasnije da se odluče za vojnu službu", objašnjava Radić.

Radić kaže da veruje da Vojska računa na sto postotnu popunjenost profesionalcima ali i 2.000 formacijskih mesta koja su predviđena za vojnike na dobrovoljnoj obuci neće biti mesta od kojih će zavisti borbena gotovost vojske.

"To je jako bitno- da u jedinicama budu profesionalci a da u centrima za obuku budu dobrovoljci. Na taj način se neće dovesti u pitanje operativna sposobnost vojske, zavisno od toga koliki je u nekim periodima interes dobrovoljaca za služenje vojnog roka", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.