Ko to remeti san Šapčanima

Izvor: RTS, 27.Jul.2019, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko to remeti san Šapčanima

Stanovnici naselja Benska bara u Šapcu, ispod svojih prozora, svakog leta se suočavaju sa remećenjem javnog reda i mira. Dečji park i prostor za rekreaciju kod nekadašnje arteške česme, u večernjim i noćnim satima pretvaraju se u improvizovanu diskoteku, a muzika i buka često se čuju i do zore. Grad je svojim sugrađanima izašao u susret i angažovao sezonskog čuvara. Sa njim je u trećoj smeni bila i ekipa RTS-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mrak im je sakrio lice, ali njihova pesma daleko se čuje. Posle neprospavane noći, pored podočnjaka i umora, u jednom od najvećih gradskih naselja ostajali su polupani prozori, oštećen mobilijar i mini-deponije pored kojih se tokom dana igraju deca.

Sezonski čuvar naselja Milanko Vasić kaže da brine o javnom redu i miru, ali i mirnom snu stanara okolnih zgrada.
"U ranijim večernjim satima dolaze deca, voze bicikl, rade fiskulturu. U kasnijim satima se skupljaju malo stariji omladinci, mada su to uglavnom zdravi i inteligentni momci, ali ponekad preteraju, pa onda uznemiravaju stanare, ne daju im da spavaju", priča Vasić.
Njegov posao je, ističe, da ih usmeri da shvate da ne treba da ometaju druge.
"Niko im ne uskraćuje pravo da sede, da pričaju, ali da preterano galame, lupaju... Moj posao je da ih opominjem, ukoliko ne uspem, pozovem policiju", kaže Milanko.
Prsluk i lampa su deo radne opreme Milanka Vasića. Prosvetni je radnik u penziji, pa mu iskustvo u radu sa srednjoškolcima dobro dođe i u noćnoj smeni.
Naporno je, ipak, i fizički i intelektualno. "Mora se uspostaviti komunikacija sa tim mladim ljudima, treba oni da shvate da treba da se ponašaju kulturno, u suštini problem se svodi na etiku i kulturu, nema tu nikakve filozofije, nema politike, tu treba naći kompromis, i tu treba biti pomalo pedagog i psiholog, imati neku toleranciju", rekao je Milanko.
Mladi ljudi, ističe, treba neke stvari da shvate – "nije to problem znanja, to je problem shvatanja, oni znaju da ne treba da ometaju druge ljude".
Milanko Vasić živi u drugom delu grada, ali su ga stanovnici Benske Bare prihvatili kao svog komšiju. Dočekali su ga sa sokom, slatkišima i nadom da će konačno noću moći da spavaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.