Ko se sve reklamira kao iscelitelj?

Izvor: B92, 03.Maj.2010, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko se sve reklamira kao iscelitelj?

Beograd -- Emisija "Paranormalna Srbija" večeras u 21h prikazuje ko se sve reklamira kao iscelitelj ili praktičar alternativne medicine bez dozovle Ministarstva zdravlja.

Verujući u čuda, stotine građana iz cele Srbije svakodnevno dolazi u mesto Mala Krsna, u blizini Smedereva, na terapiju takozvanim eliksirnim Najdanovim krugovima. Na ovom mestu posetioci očekuju izlečenje čak i u slučajevima kada je medicina nemoćna.

Međutim, ne postoji nikakva zvanična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrda medicinskih institucija u zemlji o tome da li ovi krugovi imaju bilo kakva lekovita svojstva.

Dok meštani Male Krsne prodaju knjižice sa uputstvima koliko dugo treba stajati u energetskom krugu da bi neko navodno ozdravio, ispred vrata improvizovane ordinacije stoji veliki broj ljudi.

Oni čekaju kako bi im na osnovu lekarske dijagnoze bilo prepisano koliko smeju da se zrače. Međutim, u kancelariji pacijente ne dočekuje lekar.

Dobrivoje Mladenović: Inače, ja sam Dobrivoje Mladenović. Konsultant u Maloj Krsni.

B92: A šta ste po sturci?

Dobrivoje Mladenović : 11 godina se bavim travarstvom, znači travar.

B92: Znači, vi niste lekar?

Dobrivoje Mladenović : Ne. Imamo lekare, kažem, koji su isto konsultanti ovde. Ovo ovde je normalno mesto konsultacije, i ovo ovde znači, kao što vidite što piše, agencija za te uslužne delatnosti.

Ministarstvo zdravlja je nedavno dobilo prijavu o tome da se u Maloj Krsni dešava pružanje zdravstvenih usluga, odnosno vrsta isceliteljstva energetskim uticajima koji navodno postoje na tom delu.

Zdravstvena inspekcija u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kako je najavljeno, ovih dana pokreće akciju preispitivanja činjenica koje se odnose na lečenje i na potvrđivanje eventualnog nadrilekarstva tamo.

"Konsultantska agencija u kojoj se leči, onda je nadležnost inspekcije da zabrani rad. Čak i da postoji dokazano da je pozitivan uticaj takvih talasa ili tih prirodnih faktora na zdravlje ljudi jel tako, to opet ne bi smeo da radi niko ko nije zdravstveni radnik. I samim tim je to dovoljno da se ustanovi da je ovakav način rada protivzakonit.", kaže dr Ivana Mišić, pomoćnica ministra zdravlja .

Paranormalna Srbija na programu je večeras u 21 sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.