Ko prepisuje, ide sa fakulteta

Izvor: Blic, 21.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko prepisuje, ide sa fakulteta

Na američkom univerzitetu Prinston ispitima ne prisustvuju ni profesori ni asistenti. Samo studenti koji polažu ispit. Ipak, retko kojem akademcu padne na pamet da virne u rad svog kolege, jer zna da bi zbog toga mogao biti izbačen sa fakulteta.



Odmah po dolasku na Prinston studenti potpisuju „Honor Code", a potom na svakom ispitu i svakom predatom eseju -sledeću izjavu: „Zaklinjem se svojom čašću da nisam prekršio kodeks časti tokom ovog ispita >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da je ovaj rad napisan u skladu sa pravilnikom Univerziteta".

Ako se ipak desi da profesori posumnjaju da je neko prepisivao, biva optužen da je prekršio kodeks, ali u komisiji koja određuje krivicu nisu profesori već studenti. Da na američkim univerzitetima postoji visok stepen poverenja između studenata i profesora, neuobičajen za naše uslove, potvđuje i Katarina Petrović, koja je diplomirala fiziku na Prinstonu.

- Potpisujući „Honor Code" obavezujete se da ćete pošteno polagati ispite i da ćete prijaviti ako vidite da neko prepisuje. Profesori vam nekada daju da ispitna pitanja ponesete kući u zatvorenoj koverti, uz obećanje da ćete ga raditi samo dva sata bez korišćenja knjiga i digitrona - priča za „Blic" Katarina Petrović.

Predavanja su izborna, studenti rade u malim grupama, akcenat se stavlja na praktična znanja, a profesori su stalno dostupni za sva studentska pitanja. Sa studentima se radi tokom cele godine, tako da profesori tačno imaju uvid u znanje svih studenata. Akademci to znaju, tako da nikome ni ne pada na pamet da prepisuje.

- Ocenjivanje traje od prvog časa, a završni ispit predstavlja samo deo konačne ocene - kaže Miloš Nešović, koji studira na Univerzitetu u Vašingtonu, u školi za komunikacije (smer za vizuelne medije), koji je na studije otišao kao jedan od 21 akademca iz Srbije, preko programa studentske razmene koji finansira američka vlada , a organizuje „ World Learning".

Većina visokoškolskih institucija prihvata našu matursku diplomu kao uslov za upis na fakultet, ali traže da studenti imaju odgovarajući broj poena na zvaničnom ispitu iz engleskog jezika TOEFL (od 550 pa naviše). Broj fakulteta na koje studenti iz Srbije mogu da apliciraju nije ograničen, ali svako prijavljivanje košta oko 100 dolara. Studenti potom polažu odgovarajuće testove koji se razlikuju od fakulteta do fakulteta.

Deset najboljih univerziteta:

1. Harvard

2. Stanford

3. Berkli

4. MST (Massachusetts)

5. California Imst Tech

6. Univerzitet Kolumbija

7. Prinston

8. Univerzitet Čikago

9. Jejl

10. Univerzitet Kornel

*Rezultati objavljeni na sajtu „Webometrics ranking of world universities", koji dva puta u toku godina ažurira liste svetskih visokoškolskih ustanova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.