Ko pokušava da zaradi na migrantima

Izvor: RTS, 26.Avg.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko pokušava da zaradi na migrantima

Poslednjih nekoliko dana Poreska uprava kontrolisala je radnje blizu parkova u kojima se zadržavaju migranti. U kioscima brze hrane, apotekama i prodavnicama u okolini autobuske i železničke stanice finansijski inspektori proveravali su radni status zaposlenih, da li se izdaju fiskalni računi i da li je sav promet uredno evidentiran.
Od 16 kontrolisanih radnji, u četiri su otkrivene nepravilnosti. Tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objekta će biti privremeno zatvorena i biće pokrenuta dva prekršajna postupka.
 
Jedna od radnji koja je kontrolu prošla glatko je i apoteka u Zagrebačkoj ulici. Knjige su uredne, a promet od kada su migranti u okolini znatno povećan. Prema rečima vlasnice, najviše kupuju lekove za temperaturu, ožiljke, žuljeve, ojede i protiv bolova.
"Oni obično dolaze sa evrima i dolarima, ne znaju da je naša valuta dinar, i to je veliki problem, zato što moramo da im objasnimo da moraju da odu u menjačnicu, i tu se stvaraju velike gužve i zakrčenja. Ono što je zaista zanimljivo, vole da se cenkaju", kaže vlasnica apoteke Tatjana Stevanović.
Cenkaju se, ali, prema rečima vlasnice apoteke i samih migranata, primedbe na cene nemaju.
"Najviše novca trošimo na odeću, jer smo sve izgubili tokom puta. Hrana jeste skupa, ali je svakako jeftinija nego u Grčkoj", kažu migranti i dodaju da za plaćenu robu dobijaju račune.  
Za iznajmljivanje kreveta u hostelu, kaže jedan Sirijac, platio je deset evra.
Polovinom jula, kada se broj migranata u Beogradu povećavao, određeni hosteli su povećavali cene za njih, pa su nadležni na nekoliko objekata stavili katanac.
Od početka godine kroz Srbiju je prošlo oko 120.000 migranata. Prema procenama, za obezbeđivanje osnovnih potreba kao što su hrana, odeća, lekovi i prenoćište, dnevno potroše u Srbiji više od pet miliona evra. Međutim, sumnja se da veći deo tog novca završi u ilegalnim tokovima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.