Ko ne plati račun do 1. jula za mobilni telefon, neće dobiti kredit!

Izvor: BKTV News, 15.Mar.2017, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ne plati račun do 1. jula za mobilni telefon, neće dobiti kredit!

Dugovanja po računima za mobilne telefone ući će u Kreditni biro od 1. jula ove godine, kako je i ranije najavljeno.

U praksi to će značiti da će bankari, pored informacija o redovnom ili neredovnom otplaćivanju kredita, raspolagati i podacima o tome koji klijenti ne plaćaju redovno račune za mobilne telefone.

Sutra isplata učeničkih i studentskih stipendija i kredita

Građani će imati određeni rok, najverovatnije do 60 dana, za izmerenje duga. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << To znači da će oni koji ni posle dva meseca ne plate račun za mobilni telefon biti zabeleženi u Kreditnom birou, zbog čega bi dužnik imao minimalne šanse da dobije novi kredit od banke.

Dugovanja se iz Kreditnog biroa brišu nakon tri godine (od trenutka kada su plaćena), ali je politika odobravanja bankarskih pozajmica poslednjih godina blaža, pa je i pored zabeleženog kašnjenja, moguće dobiti kredit već nakon godinu dana.

Kako je ranije pisano, uslov da podaci o izmirenju računa mobilnih telefona uđu u Kreditni biro pred Srbiju je postavila Svetska banka, kako bismo bili bolje rangirani na Duing biznis listi naredne godine.

Mnogi građani ljute se bez razloga na Kreditni biro smatrajući da je ova institucija kriva što ne mogu da dobiju kredit.

Ministarstvo najavilo: Uvodi se onlajn fiskalizacija

Međutim, Kreditni biro samo objedinjava podatke koje šalju same banke. Kada neko traži kredit, banka povlači izveštaj Kreditnog biroa i samostalno odlučuje hoće li ga odobriti ili ne, na osnovu tog, ali i drugih parametara.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.