Izvor: Blic, 13.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je 'zagubio' milion dolara?

Ko je 'zagubio' milion dolara?

BEOGRAD - Petnaest miliona dolara stiglo je odmah posle petog oktobra kao pomoć u vidu donacije za Vladu SRJ, od grčke vlade. Prema izveštaju koje je Savezno ministarstvo za ekonomske odnose poslalo Sindikatu pravosuđa Srbije, od ukupnog iznosa od milion dolara trebalo je, prema obećanju tadašnjeg koministra pravde, Dragana Subašića, da pripadne kao jednokratna pomoć pravosuđu. - Gde se nalazi ovaj ček kojim je ispred tv kamera mahao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Nebojša Čović, kome je on dat na čuvanje, ne zna niko u Ministarstvu finansija, ni Ministarstvu pravde, ali ni sam Subašić - priča za 'Blic' Slavica Živanović, predstavnik Sindikata pravosuđa.

Od 15 miliona dolara milion je dato Vladi Crne Gore da uloži u vodovod Herceg Novog, pet miliona je zadržala Savezna vlada za potrebe saveznih organa, a milion dolara 'otišlo' je na obnovu zgrade Savezne skupštine.

- Devet miliona dolara prebačeno je Republičkoj vladi preko Narodne banke, upućeno Republičkom ministarstvu finansija, koje je taj novac trebalo da uloži u plate zaposlenih u prosveti u osnovnom i srednjem obrazovanju. Više od toga Savezno ministarstvo nije znalo da nam kaže, jer to, kako kažu, dalje nije u njihovoj nadležnosti - ističe Slavica Živanović.

Koministar pravde obećao je zaposlenima u pravosuđu milion dolara kao jednokratnu pomoć, koja nikad nije stigla, dodaje ona. Savetnici republičkog Ministarstva finansija i predstavnici Narodne banke nisu umeli da odgovore na pitanje gde je devet miliona dolara koje je trebalo da dobiju, niti milion koji je obećan pravosuđu. - Na poslednji dopis, koji smo im poslali 15. marta ove godine, nisu nam do danas dali odgovor. Samo su nam u grčkoj ambasadi rekli da znaju da je dva, tri miliona otišlo prosveti. Kako oni znaju, a naše Ministarstvo finansija ne zna gde je novac - pita naša sagovornica.

Tragajući za svojim milionom, sindikalci pravosuđa su dobili i uredan izveštaj o radu republičkog Ministarstva za odnose sa inostranstvom. Prema tom izveštaju, od devet zemalja Ministarstvo pravde dobilo je ukupno 5,91 milion dolara i još 295.000 dinara od Fonda za otvoreno društvo. Od svog tog novca, kako su sindikalci saznali od pomoćnika ministra pravde Bruna Vekarića, na račun Ministarstva stiglo je samo 295.000 od Fonda, a za ostale donacije ne znaju ništa.

- Na jednom od sastanaka sa ministrom pravde Vladanom Batićem, on je pozvao gospodina Subašića i svi smo mogli da čujemo kako Subašić kaže: 'Ja sa tim više nemam ništa. Ne znam gde je taj novac otišao', i na tome se završilo. Kako nas je izvestio u poslednjem izveštaju pomoćnik Vekarić, Ministarstvo pravde samo pretpostavlja da su donatori uplaćivali neposrednim korisnicima donacija, što bi značilo da su Amerikanci, na primer, uplatili novac direktno sudu u Ćićevcu. Mi znamo da je novac potrošen nenamenski, ali za sada ne želimo da kažemo kako. Nek se odgovorni sam javi i ispravi grešku - kaže Živanovićeva.

Kako 'Blic' saznaje u razgovoru sa pomoćnikom ministra pravde, koministar Subašić jeste obećao da će sudstvu biti uplaćena novčana pomoć od milion dolara, ali taj ček, kojim je on mahao sa novom garniturom Ministarstva pravde nema veze. - Lako je proveriti da na račun Ministarstva nije stiglo milion dolara, kao i da nije stizalo ništa od 5,91 milion koji jesu poslali strani donatori. Ne znam gde je jedan milion završio, jer se to dešavalo četiri meseca pre našeg dolaska u Ministarstvo. Pokušali smo to da saznamo i od Subašića, ali nismo uspeli, jer on tvrdi da ne zna gde je ček. Što se tiče ostalih donacija, skoro šest miliona dolara otišlo je direktno - neposrednim korisnicima donacija. Mi donatorima predložimo i onda oni direktno uplate novac na račun te ustanove. Šta se dalje dešava, to ne znamo. Mi tako dajemo logističku podršku pravosuđu, spajamo one koji žele da pomognu sa onima kojima treba pomoć. To je razlog zašto ništa od tih donacija nije stiglo na račun Ministarstva pravde - objašnjava Vekarić. Jovana Subotić Pomoćnik traga za novcem

Pomoćnik republičkog ministra finansija Mila Jezdimirović dobila je nalog da uđe u trag donacijama od nekoliko miliona dolara, koje je trebalo da stignu na adresu Ministarstva pravde. - I nas jako zanima gde je taj novac završio. Počeli smo da pretražujemo dokumentaciju, ali zbog hitnog i opširnog izveštaja o radu koji pripremamo za Vladu trebaće nam nekoliko dana da završimo sve. Kontaktirali su nas i predstavnici Sindikata pravosuđa kojima smo takođe obećali da ćemo istražiti slučaj - kaže za 'Blic' pomoćnik ministra finansija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.