Ko je prvi na udaru? Veštačka inteligencija ugasiće 6% radnih mesta za 5 godina!

Izvor: NovaEnergija.net, 16.Sep.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je prvi na udaru? Veštačka inteligencija ugasiće 6% radnih mesta za 5 godina!

Predviđanja o tome kako će i u kolikoj meri razvoj robotike i veštačke inteligencije uticati na nivo globalne (ne)zaposlenosti, pa i privrede, odnosno ekonomije uopšteno, konstantna su meta brojnih istraživanja i rasprava. I dok su jedni uvereni kako će nas pogoditi “kolonizacija od strane robota” ukoliko stvari ne počnemo ozbiljno kontrolisati, drugi su skloniji umerenim teorijama prema kojima se neće dogoditi ništa strašno niti zabrinjavajuće. Odgovor će, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << uvek, dati vreme, ali u poslednje vreme su se opet pojavila nešto “crnja” predviđanja i to od strane ozbiljnih kompanija koje se bave, između ostalog, analizom tržišta na svetskom nivou.
Jedna od takvih je i Forrester Research koja u svom novom izveštaju nudi podatak prema kojem će 6% radnih mesta biti “osvojeno” od strane veštačke inteligencije do 2021. godine. Prvenstveno se to odnosu na radna mesta u divovima kao što su Facebook, Google, Amazon, Apple i ostali predvodnici tehnološkog razvoja i modernih trendova. U naslovu “The Rise Of Intelligent Agents” Forrester Research predviđa kako će veštačka inteligencija prvenstveno zauzeti sektor koji se bazira na relaciji kompanija-potrošač, pa će tako korisnička podrška biti prva na udaru… Hoće li sve biti baš tako, niko sa sigurnošću ne može tvrditi, iako je činjenica da će veštačka inteligencija u sve većoj meri postati deo naše svakodnevice. Zapravo, ona to već jeste…
Izvor: zimo.dnevnik.hr
Foto: yayimages.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.