Izvor: Blic, 01.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je krivac?

Ko je krivac?

Dok oprema za dijagnosticiranje bolesti ludih krava, vredna 30.000 evra, dopremljena u Srbiju na Veterinarski institut pre dve godine kao donacija Bavarske, još uvek stoji neraspakovana u magacinu, direktor Veterinarskog instituta Đorđe Stevanović parama odobrenim od Ministarstva poljoprivrede kupuje novu.

Stevanović je odbio da odgovori ko je odobrio šest miliona dinara za opremu koju već ima u magacinu Instituta. Ma koliko da se novinar 'Blica', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više dana zaredom, pozivao na Zakon o dostupnosti informacija, odgovor njegove sekretarice bio je isti:

- Na sastanku je.

Dejan Krnjajić, direktor Uprave za veterinu, međutim kaže da ta oprema stoji neotpakovana jer do sada nije bilo uslova da se primeni.

- Laboratorije koje koriste tu opremu moraju da imaju kategoriju sigurnosti trećeg stepena. Zgrada Instituta se rekonstruiše i oprema će u laboratoriji biti instalirana kada radovi budu završeni, u toku godine - kaže Krnjajić.

Na pitanje zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo šest miliona dinara za kupovinu iste opreme kada postojeća stoji neraspakovana, Krnjajić kaže:

- Sve je u skladu sa zakonom, sve je u najboljem redu i u skladu sa viskomoralnim načelima.

Miloš Pavlović, docent Veterinarskog fakulteta i bivši pomoćnik ministra poljoprivrede u vladi premijera Đinđića, kaže da je ta neotpakovana oprema dobijena od Bavarske još 2003. godine, i da joj je već istekao garantni rok, a da je niko, nikada nije stavio u upotrebu.

- Ne znam ko je i zašto u tim okolnostima odobrio direktoru šest miliona dinara za kupovinu nove laboratorijske opreme - kaže Pavlović.

Kompletna oprema za dijagnosticiranje bolesti ludih krava iz Bavarske bila je deo paketa mera kojim je vlada te zemlje pokušala da pomogne Vladi Srbije. Te godine Bavarska je izlobirala da naša zemlja dobije dozvolu za izvoz smrznutog semena bikova i za izvoz junećeg mesa u EU. Oprema je bila namenjena za kontrolu tog mesa u Srbiji. U svakom slučaju, preko konzularnog odeljenja u Minhenu prosleđena je, uz fakturu od 27.000 evra. Međutim, nikada nije stavljena u funkciju, premda u zemlji nedostaje laboratorija koja se bavi dijagnosticiranjem bolesti ludih krava.

- Neki segmenti ispitivanja se obavljaju na Veterinarskom fakultetu, ali to nije metoda koju EU prihvata kao rutinsku kontrolu, a izvoz mesa pod tim uslovima je uslovna stvar, i obavlja se, bukvalno, na časnu reč - kaže Pavlović. Tanja Nikolić Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.