Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je bacio suzavac u SKC

Beograd -- Još se ne zna ko je bacio suzavac na koncertu britanskog sastava Eksplojtid 8. novembra u SKC-a i da li je to povezano sa neonacistima.

Predstavnici Studentskog kulturnog centra i Šiš miš produkcije, koja je organizovala koncert pank grupe Eksplojtid, koji je tada prekinut, izjavili su da je policija 20 minuta pre nego sto je bačen suzavac prenela informaciju, na osnovu dojave iz Novog Sada, da je u SKC postavljena bomba, kao i da je bilo razgovora o eventualnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evakuaciji publike.

Predstavnik produkcije Šiš miš Petar Vukašinović rekao je da je evakuacija bila teško izvodljiva, obzirom da je u sali bilo 1.200 posetilaca. Vukašinović je rekao da se smatra da je suzavac bačen sa prozora galerije i precizirao da postoje sumnje da su to uradili navijači fudbalskog kluba Rad. Koncert je sniman i u toku je provera tih snimaka u policiji, izjavio je Vukašinović, javlja Seecult.org.

Vukašinović je rekao da su članovi grupe "Eksplojted" bili na krovu iza bine posle bacanja suzavca i da su čekali još sat i po vremena kako bi videli da li je moguće da nastave koncert. Direktor SKC Vladan Cerović izjavio je da je indikativno da je poziv o navodnoj bombi došao iz Novog Sada, dan uoči upada neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu.

Cerović je ocenio da je bacanje suzavca na koncertu "Eksplojted" necivilizacijski čin koji predstavlja napad na sve sto je različito i na SKC, kao instituciju trajno opredeljenu za alternativno izražavanje i toleranciju. Obezbeđenje u SKC je profesionalno obavilo posao i zahvaljujući dobroj organizaciji nije došlo do težih povreda, rekao je Cerović.

Prepucavanje institucija kulture

Incidenti sa nacističkom osnovom u vreme obeležavanja dana antifašizma izazvali su i druge probleme i ružne izjave među ustanovama kulture.

Nakod incidenta na koncertu Eksplojtida u SKC-u, kada je nakon bačenog suzavca nastao opšti haos (bežeći posetioci koncerta su gazili jedni preko drugih, razbijali prozore i iskakali na ulicu), Univerzitet umetnosti u Beogradu se obratio otvorenim pismom Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu kulture i medija, Skupštini grada i medijima, zahtevajući da se SKC, prema njihovim rečima, vrati prvobitnoj nameni - da bude mesto okupljanja studenata umetnosti.

U neobičnom saopštenju Univerziteta umetnosti, ocenjujući da se u SKC-u uglavnom okupljaju klošari, narkomani, pijanci i otpadnici željni agresije i da je samo pitanje dana kada će ta bomba u centru grada da eksplodira, zahteva se da se zgrada SKC-a dodeli Univerzitetu umetnosti, da bi se omogućilo studentima da koriste taj prostor.

Naglašavajući da studenti umetnosti uglavnom nemaju adekvatne uslove za rad i predstavljanje svog rada, Katarina Erić, predstavnik Univerziteta umetnosti, ukazuje i da su sadašnje aktivnosti SKC-a neadekvatne i u širem kontekstu grada: "Cela ideja se bazira na tome da se kvart oko Studentskog kulturnog centra pretvara u jedan elitni deo grada: uređenjem parka Manjež, renoviranjem Jugoslovenskog dramskog pozorišta. I ono što mi želimo da predstavimo svetu valjda se ne svodi na to (koncert grupe Eksplojtid) i valjda postoji neki prostor koji bi mogao da se pronađe za koncerte takvog tipa, a koji neće biti u samom centru grada, u jezgru koje se upravo renovira da bi bilo sastajalište elite i da bi bilo jedno mesto koje treba da bude na turističkoj mapi grada."

Rambo Amadeus, član upravnog odbora SKC-a, tvrdi pak da su vrata studentima uvek otvorena i da stalno ima studentskih programa, ali se ne slaže sa vizijom Univerziteta umetnosti: "Što se tiče te skorojevićke želje da se pošto-poto prave elitni delovi grada, ja bih podsetio uvažene profesore da mi prvo treba da se izborimo sa ogromnim siromaštvom - kako materijalnim, tako u poslednje vreme i duhovnim. I ako postoje klošari i narkomani koji se vrte oko SKC-a, njih SKC nije proizveo, proizvelo ih je ovo društvo, a zadatak SKC-a je da ih, ako već dolaze ovde, na neki način prosvećuje i vraća na pravi put."Rok novinar Petar Janjatović smatra da je bilo mnogo ozbiljnijih prilika kada je trebalo reagovati oko SKC-a: "Ja bih voleo da se kompletna kulturna javnost uznemirila u vreme kada je JUL preuzeo SKC u svoje ruke i kada je isterao sve ono što je imalo bilo kakve veze sa kulturom iz tog prostora. Taj prostor pripada mladima svih vrsta interesovanja, a o nekakvom elitnom pristupu... Meni se odmah povraća kada se spomene elita."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.