Izvor: Politika, 03.Sep.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko gasi Pančevački karneval

Udruženje „Prijatelji Pančeva“ odustalo od organizacije ovogodišnjeg festivala jer od grada nisu dobili novac za njegovo održavanje

 Pančevo – „Internacionalni pančevački karneval“, jedanaesti po redu, ove godine neće biti održan. Potvrda je stigla iz Udruženja „Prijatelji Pančeva“ koje je, poslednjih deset godina, organizovalo ovu značajnu domaću turističku manifestaciju, a koja je u Pančevo privlačila i do 100.000 posetilaca u dva karnevalska dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Vanredno stanje“ za karneval je nastupilo već prilikom određivanja novog termina održavanja i svote novca koja je, za ovu godinu, opredeljena manifestaciji koji nosi predznak gradska.

U Udruženju „Prijatelji Pančeva“ kažu da je karneval doveden u pitanje nizom postupaka grada – od toga da na konkursu za dodelu sredstava za realizaciju gradskih manifestacija ovoj organizaciji nije dodeljen ni dinar za 2014. godinu, do zahteva iz kabineta gradonačelnika da bi bilo „svrsishodno da organizator Internacionalnog karnevala ubuduće bude Turistička organizacija Pančevo“. Predsednica Udruženja „Prijatelji Pančeva“ Zorana Vladu tvrdi da gradska vlast na ovaj način ili tiho gasi pančevački karneval, ili želi da ga preuzme.   

U Gradskom sekretarijatu za privredu se pak ne slažu sa pređašnjim konstatacijama, uz komentar da je grad od prvog dana za održavanje karnevala i dodaju da „nijedna gradska manifestacija nije dobila toliko novca kao ova“. Takođe, primećuju da je, s obzirom na to da Republika i Pokrajina nisu mogle naći razlog da ga sufinansiraju, organizator odlučio da karnevala ne bude.

– Na konkurs za podršku projekata od javnog značaja za dodelu tih sredstava Udruženje se nije ni javilo. Što se tiče druge vrste pomoći, ponudili smo i režijske usluge gradskih ustanova kulture i javnih komunalnih preduzeća. Grad, takođe, već godinama plaća i članarinu Federaciji evropskih karnevalskih gradova jer karneval jeste gradska manifestacija – kaže Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu.

Predsednica Udruženja „Prijatelji Pančeva“, pak, napominje da je udruženje, kao i ranijih godina uredno podnelo zahtev za sredstva iz budžeta, sa planom aktivnosti, tačnim datumom održavanja i finansijskim planom. Takođe, konkurisali su i za sredstva namenjena gradskim manifestacijama u organizaciji udruženja građana, odakle je prošle godine stiglo 1.700.000 dinara, a ove ni dinar. To je inače, od svih raspisanih gradskih konkursa jedini na kom je udruženje i moglo da konkuriše.

A šta gube Pančevci, pre svega oni najmlađi, grad, pa i republika? Internacionalni karneval u Pančevu je prvi i najveći međunarodni karneval u Srbiji sa oko 3.000 učesnika, iz petnaestak zemalja, sa besplatnim programom, pratećim događanjima i koncertima na 14 lokacija u gradu. Prvi je član Federacije evropskih karnevalskih gradova i nalazi se na karnevalskoj mapi sveta, ali je bar za ovu sezonu izbrisan sa karnevalske mape Srbije i regiona.  

O. Janković

objavljeno: 04.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.