Ko finansira, a ko kontroliše obnovu spomenika kulture

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko finansira, a ko kontroliše obnovu spomenika kulture

Počelo je sa Pobednikom, najavljena je rekonstrukcija spomenika knezu Mihailu, ali i obnavljanje kapija Akademskog parka.
Ograda oko Akademskog parka na Studentskom trgu je u tako lošem stanju da je jedna od kapija, zbog bezbednosti, godinama zaključana.

Prvi projekat sanacije napravljen je pre tri decenije, ali nije realizovan, a novim projektom, koji je uradio Gradski zavod za zaštitu spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulture, pored restauracije predviđena je i statička sanacija.
Ograda je podiguta na nasipu pa je oštećena i zbog sleganja terena.
"Vizuelni identitet ograde se neće promeniti, statička sanacija će podrzumevati podziđivanje temelja same kapije i uradiće se dilatacioni prekid, s obzirom da je cela kapija izgrađena bez tih prekida", kaže Rade Mrljuš, arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. 
Prema njegovim rečima, za završetak radova biće potrebno oko godinu dana.  
Ograda je sagrađena 1929. godine u kalsičnom stilu sa neobaroknim motivima. Kapije su od kovanog gvožđa i imaju zidane stubove.
Ovih dana na Kalemegdan je, posle restauracije, vraćen "Pobednik", a prošle godine je završena rekonsturkcija zemunske tvrđave. U oba slučaja za stručnjake je najveći izazov bila statička sanacija terena. Novac za ove radove obezbeđuje uglavnom lokalna samouprava, a obnovu zemunske tvrđave finansirala su dva ministrastva - turizma i pravde.
"Ministasrtvo prvde  uvek obezbeđuje sredstva za projekte koji se odnose na zdravsto, obrazovae i kulturu", rekao je Mrljuš. 
Najavljena je i rekonstrukcija spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, a Zavod je pokrenuo i inicijativu da se uredi prostor oko Dositejovog liceja, zgrade nekadašnje tekije i zgrade u kojoj je Dositej preminuo. Na Studentskom trgu biće obavljena arheološka istraživanja, od čijih rezultata zavisi da li će se graditi podzemna garaža.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.