Ko bi trebalo da se testira na hepatitis

Izvor: RTS, 28.Jul.2019, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko bi trebalo da se testira na hepatitis

U svetu oko 325 miliona osoba živi sa virusnim hepatitisom B ili C. Godišnje od tih virusa oboli oko tri miliona ljudi, a premine milion i 400 hiljada osoba. Po učestalosti su na drugom mestu među svim zaraznim bolestima, iza tuberkuloze, pri čemu devet puta više ljudi živi sa hepatitisom, nego sa HIV-om. Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se pod sloganom "Investirajte u eliminisanje hepatitisa". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne bolesti KCS kaže za RTS da su glavni simptopmi hepatitisa B i C zamor i malaksalost. 

"Glavni simptom hepatitisa je osećaj zamora i malaksalosti sa kojim se svi mi susrećemo zbog tempa života, zato je moja poruka za sve lekare opšte prakse, da bar jednom godišnje svojim bolesnicima urade transiminaze, da svakog bolesnika sa uvećanom, ili masnom jetrom pošalju na testiranje u infentivnu kliniku", ističe Miloševićeva.
Prema njenim rečima, na hepatitis bi trebalo da se testiraju osobe koje su imale bilo kakav vid rizičnog ponašanja.
"Obavezno bi trebalo da se testiraju osobe koje su imale bilo kakav vid rizičnog ponašanja, nezaštićeni seksualni odnos, ako su imali pirsing, ili tetovažu, osobe koje su do 93. godine imale bilo kakvu medicinsku intervenciju i transfuziju", objašnjava Miloševićeva, ističući da se do 1989. godine krv u Srbiji nije testirala na hepatitis C.
Miloševićeva naglašava da je hepatitis izlečiva bolest.
"Mi se praktično nalazimo u jednom revolucionarnom trenutku što se tiče terapije hepatitisa C, prvi put u istoriji medicine, mi sada imamo hroničnu bolest koja može da se izleči", kaže Miloševićeva.
Dodaje da je najsavremenija terapija u Srbiji uvedena prošle godine, ali da je problem što su potrebe bolesnika veće od dostupnih mesta za lečenje, nadajući se da će terapija uskoro biti šire dostupna.
Prema njenim rečima vakcinisanjem se sprečava dobijanje hepatitisa B, samim tim i ciroze jetre, hepatocelularnog karcinoma.
"Ja mislim da roditelji ne mogu da naprave veću glupost, nego da ne vakcinišu decu. Samo uzmite koliko je značajna vakcina hepatitis B koju svaka novorođena beba u Srbiji dobija, kada ne možete da dobijete hepatitis B, u perpektivi ne može da se dobije cireza jetre, ni  hepatocelularni karcinom, zaštitom od jedne infektivne bolesti štitimo decu, i odrasle od karcinoma", zaključuje Miloševićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.