Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige za obrazovanje akademika

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava poklonila je akademicima SANU-a komplet knjiga, kao podsticaj za dalji razvoj te institucije.

Akcija je pokrenuta nakon objavljivanja presretnutog telefonskog razgovora između Radovana Karadžića i akademika Dobrice Ćosića:

Karadžić: "Ovaj Havel uništi Čeholsovačku."

Ćosić: "Taj naš kolega poseduje, to je takva budaletina, pa mali je bre on."

Karadžić: "Mali, mali čovečuljak. Jel vidite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ta srednjeevropska filozofija..."

Ćosić: "Ništa."

Karadžić: "Ništa, nema tu sokova, nema tu fundamenta uopšte."

Ćosić: "Slušaj, pa nije slučajno, oni imaju dva najizrazitija pisca..."

Karadžić: "Kundera."

Ćosić: "Ne, ne, ne. Švejka i Kafku."

Karadžić: "Da, da, da."

Ćosić: "Jedan zajebava..."

Karadžić: "Jeste, jeste, a drugi se žali."

Ćosić: "Okončava, okončava istoriju."

Inicijativa mladih smatra da se iz transkripta razgovora vidi elementarno nepoznavanja češke i srednjeevropske kulture od strane najeminentnijih stručnjaka iz SANU-a i iz tog razloga želi da pomogne da akademici savladaju nephodnu literaturu. U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti B92, međutim, nije uspeo da dobije komentar.

Zabrinuti što srpski akademici ne poznaju lektiru za osnovno i srednje obrazovanje, aktivisti Inicijative mladih su na portirnici Srpske akademije nauka i umetnosti za Dobricu Ćosića ostavili knjige: "Kraj Istorije", "Nepodnošljiva lakoća postojanja", "Proces" i "Dobri vojnik Švejk", kao i "Srpska strana rata", objašnjava Vladimir Milovanović.

Pored osnovnog obrazovanja akademika, potrebno je pokrenuti pitanje odgovornosti srpskih intelektualaca za balkanske ratove, raspirivanje međuetničke mržnje, a samim tim i zločine počinjene kao posledica te mržnje, kaže Milovanović i dodaje: "Ovom akcijom Inicijativa mladih za ljudska prava želi da izrazi protest protiv jedne palanačke filozofije i malograđanskog pogleda na svet, koji se nalazio i na žalost i dan danas se nalazi u većini javnog i društvenog angažovanja akademika, ali i političara u Srbiji."

Vrlo je bitno markirati sve institucije koje su u proteklom periodu odgovorne za takva dešavanja, kaže Milovanović: "Danas je to SANU, institucija koja je markirana. Neka se pripreme sledeći. Neka se spremi crkva."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.